Casas Patronales - skön cabernet sauvignon från gamla rankor

Niklas Jörgensen 25 Jun, 2019
Vin Bland Chiles äldsta vinregioner hör Maule, cirka 25 mil söder om huvudstaden Santiago. Länge kanske mest förknippat med bulkviner och storproduktion men de senaste två decennierna har utvecklingen gått mot att visa upp allt mer av en oerhört komplex region med stora variationer inom terroir. Casas Patronales Old Vine Series är ett strålande exempel på detta.I mitt glas; 2016 Cabernet Sauvignon från Casas Patronales i Maule. Mer specifikt, från egendomens Old Vine Series. Här har man valt ut de äldsta cabernet-rankorna man äger, snittåldern klockar in på hela 60 år, och just cabernet sauvignon har länge varit en oerhört viktig druva för regionen, den mest odlade till och med.

Niklas om 2016 Casas Patronales
Det händer en hel del i glaset, direkt från start, men även med en stunds luftning så fortsätter denna 2016 att visa upp en charmerande sida av Chile. Generös bouquet i en omfamnande men ändå stramare stil där de gamla rankornas influens är tydlig. Svarta vinbär och mynta tar täten, får sällskap av tobak, lakrits, gräs och en örtbukett. En diskret fatkryddighet kompletterar. I gommen en skönt slösaktig mörk fruktighet, örtiga anslag och en markerad men silkig tanninstruktur. Syran ger den nödvändiga fräschören och allt avslutas i en lätt eldigt men balanserad final som lämnar en god eftersmak.

Ett vin som imponerar stort i prissegmentet och som dessutom lär vinna på ett par års lagring även om det är gott redan idag. Finns möjligheten så dekantera gärna en halvtimme i förväg och servera runt 15-16 C.

Niklas intryck: 89/100 LGP

Casas Patronales har artikelnummer 71331, kostar 99 kronor och finns i en handfull butiker runtom landet. Till resten beställer du det utan extra kostnad >>


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet