Casteloro – en ripasso i klassiskt utförande

Livets Goda 13 Jun, 2018
Vin När något blivit populärt kommer lycksökarna och överöser marknaden med produkter som kanske inte alltid lever upp till originalet. Valpolicella har onekligen fått se sin beskärda del av detta på såväl amarone som ripasso-sidan. Därför är det extra glädjande när man stöter på ett vin som levererar ett klassiskt uttryck av ripasso och som inte skyndats ut på marknaden – som Casteloro Vinis 2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore.

Ripasso är vinet som genomgått en andra jäsning, en upprepning vilket också förklarar namnet. Till sin hjälp tar producenten pressrester från en Amarone och tillsätter i en Valpolicella, något som resulterar i större fyllighet och rondör.

Stilen uppskattas enormt mycket bland svenska vinkonsumenter och därför känns det fint att kunna tipsa om Casteloro som efter den andra jäsningen lagras i 18 månader på stora slavonska fat, något som skänker en delikat karaktär till vinet. Här är det främst corvina-druvan som härskar i vinet, regionens signum, och den backas upp av lika delar corvinone och molinara. Corvinone förresten, länge trodde man att druvan var en klon av corvina men med hjälp av modern DNA-analys så har det kunnat konstateras att de faktiskt är två vitt skilda sorter.

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Det märks tämligen omgående att denna ripasso inte sökt snabba genvägar eller lockar med omedelbar inställsamhet i form av sötsliskighet. Bouqueten startar lite skönt old school med nyanser av lakritstobak, stenkällare, fuktigt läder och svarta körsbär innan det sakta vecklas ut och kompletterar med ett stänk bittermandel, örtiga drag, blommighet, blodapelsin och torkade frukter.

I gommen ett vin som balanserar den diskreta sötman fint med en apelsinsyrlighet och silkigt smeksamma tanniner. Tobak, bokna äpplen och plommonskal tillsammans med ett stänk torkade inslag kompletterar bilden av ett ganska klassiskt ripasso-uttryck och eftersmaken snörper ihop fint i ett kryddigt avslut.

Ett stabilt vin som kommer glädja vänner av Valpolicella-stilen. Prova det gärna till en lagrad parmesan med stora saltkristaller eller charkuterier som gärna har lite chilikryddighet. Och vill du inte chansa så kyler du det lätt och serverar till en spaghetti bolognese med rikliga mängder riven ost.

Niklas intryck: 87 LGP

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Nr 73498, 13%, 99 kr
Valpolicella, Italien

Vid beställning om 6 flaskor (594 kr) levereras vinet i en elegant vinlåda i trä. OBS! Begränsat antal. Går även att beställa styckvis. Vinet kan ni beställa här >>


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet