Casteloro – en ripasso i klassiskt utförande

Livets Goda 13 Jun, 2018
Vin När något blivit populärt kommer lycksökarna och överöser marknaden med produkter som kanske inte alltid lever upp till originalet. Valpolicella har onekligen fått se sin beskärda del av detta på såväl amarone som ripasso-sidan. Därför är det extra glädjande när man stöter på ett vin som levererar ett klassiskt uttryck av ripasso och som inte skyndats ut på marknaden – som Casteloro Vinis 2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore.

Ripasso är vinet som genomgått en andra jäsning, en upprepning vilket också förklarar namnet. Till sin hjälp tar producenten pressrester från en Amarone och tillsätter i en Valpolicella, något som resulterar i större fyllighet och rondör.

Stilen uppskattas enormt mycket bland svenska vinkonsumenter och därför känns det fint att kunna tipsa om Casteloro som efter den andra jäsningen lagras i 18 månader på stora slavonska fat, något som skänker en delikat karaktär till vinet. Här är det främst corvina-druvan som härskar i vinet, regionens signum, och den backas upp av lika delar corvinone och molinara. Corvinone förresten, länge trodde man att druvan var en klon av corvina men med hjälp av modern DNA-analys så har det kunnat konstateras att de faktiskt är två vitt skilda sorter.

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Det märks tämligen omgående att denna ripasso inte sökt snabba genvägar eller lockar med omedelbar inställsamhet i form av sötsliskighet. Bouqueten startar lite skönt old school med nyanser av lakritstobak, stenkällare, fuktigt läder och svarta körsbär innan det sakta vecklas ut och kompletterar med ett stänk bittermandel, örtiga drag, blommighet, blodapelsin och torkade frukter.

I gommen ett vin som balanserar den diskreta sötman fint med en apelsinsyrlighet och silkigt smeksamma tanniner. Tobak, bokna äpplen och plommonskal tillsammans med ett stänk torkade inslag kompletterar bilden av ett ganska klassiskt ripasso-uttryck och eftersmaken snörper ihop fint i ett kryddigt avslut.

Ett stabilt vin som kommer glädja vänner av Valpolicella-stilen. Prova det gärna till en lagrad parmesan med stora saltkristaller eller charkuterier som gärna har lite chilikryddighet. Och vill du inte chansa så kyler du det lätt och serverar till en spaghetti bolognese med rikliga mängder riven ost.

Niklas intryck: 87 LGP

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Nr 73498, 13%, 99 kr
Valpolicella, Italien

Vinet kan ni beställa här >>


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet