Casteloro – en ripasso i klassiskt utförande

Livets Goda 13 Jun, 2018
Vin När något blivit populärt kommer lycksökarna och överöser marknaden med produkter som kanske inte alltid lever upp till originalet. Valpolicella har onekligen fått se sin beskärda del av detta på såväl amarone som ripasso-sidan. Därför är det extra glädjande när man stöter på ett vin som levererar ett klassiskt uttryck av ripasso och som inte skyndats ut på marknaden – som Casteloro Vinis 2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore.

Ripasso är vinet som genomgått en andra jäsning, en upprepning vilket också förklarar namnet. Till sin hjälp tar producenten pressrester från en Amarone och tillsätter i en Valpolicella, något som resulterar i större fyllighet och rondör.

Stilen uppskattas enormt mycket bland svenska vinkonsumenter och därför känns det fint att kunna tipsa om Casteloro som efter den andra jäsningen lagras i 18 månader på stora slavonska fat, något som skänker en delikat karaktär till vinet. Här är det främst corvina-druvan som härskar i vinet, regionens signum, och den backas upp av lika delar corvinone och molinara. Corvinone förresten, länge trodde man att druvan var en klon av corvina men med hjälp av modern DNA-analys så har det kunnat konstateras att de faktiskt är två vitt skilda sorter.

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Det märks tämligen omgående att denna ripasso inte sökt snabba genvägar eller lockar med omedelbar inställsamhet i form av sötsliskighet. Bouqueten startar lite skönt old school med nyanser av lakritstobak, stenkällare, fuktigt läder och svarta körsbär innan det sakta vecklas ut och kompletterar med ett stänk bittermandel, örtiga drag, blommighet, blodapelsin och torkade frukter.

I gommen ett vin som balanserar den diskreta sötman fint med en apelsinsyrlighet och silkigt smeksamma tanniner. Tobak, bokna äpplen och plommonskal tillsammans med ett stänk torkade inslag kompletterar bilden av ett ganska klassiskt ripasso-uttryck och eftersmaken snörper ihop fint i ett kryddigt avslut.

Ett stabilt vin som kommer glädja vänner av Valpolicella-stilen. Prova det gärna till en lagrad parmesan med stora saltkristaller eller charkuterier som gärna har lite chilikryddighet. Och vill du inte chansa så kyler du det lätt och serverar till en spaghetti bolognese med rikliga mängder riven ost.

Niklas intryck: 87 LGP

2016 Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore
Nr 73498, 13%, 99 kr
Valpolicella, Italien

Vinet kan ni beställa här >>


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet