Hem Vinvärlden Catena Zapata – argentinska höghöjdsviner med stor finess

Catena Zapata – argentinska höghöjdsviner med stor finess

av Livets Goda

Hon pendlar mellan sitt hemland Argentina och sitt nya, nåja, sedan många år tillbaka – USA. I San Francisco utövar hon delvis det hon brann för mest av allt i unga år; läkargebitet. Men i takt med att Laura blivit allt mer involverad i familjeverksamheten hemma i Mendoza så spenderar hon uppåt fyra månader årligen i Argentina. Och hennes far Nicolás, ja han är säkerligen nöjd med att den där vistelsen i Frankrike för många år sedan sådde ett frö….

Catena-berättelsen startade alltså i och med att Nicola Catena sökte lyckan på andra sidan jordklotet och kom att plantera sina första malbec i början av förra seklet. Hans son, Domingo Catena, vårdade arvet strålande och kom att bli en av Mendozas största vingårdsägare och producenter. Vinerna såldes i fat och transporterades till Buenos Aires där de buteljerades under namnet Tinto Buenos Aires. Domingos vin hade ett gott renommé och han hade ett litet ess i rockärmen, något han då endast berättade för sin son, Nicolás. Tricket? Han blandade i vin från La Consulta, området där Catena Zapata idag har sin Nicasia-vingård. Höghöjdsfrukt med andra ord som gav skärpa till vinerna.

Domingos son Nicolás var den som tog familjefirman till nästa nivå och det började med de influenser han fick efter sina besök i Kalifornien där han studerade. Han såg vad som höll på att ske i Napa Valley och kände att det också borde vara möjligt i hans Mendoza. Sagt och gjort; Nicolás började bjuda in vinmakare från Europa och de klassiska länderna för att bidra med deras know-how och i betalning fick de en viss andel av vingårdarna. Han var den som först också importerade fransk ek, europeiska vinpressar och Nicolás var fast övertygad om att Argentina kunde konkurrera med Europa rent kvalitetsmässigt.

Under ett besök i Frankrike hos sin gode vän Lurton, där de delade en äldre flaska Catena, så fällde Lurton en kommentar om vinet som fick Nicolás att inse en sak; jag måste upp i höjd. Få in svalheten i vinerna och efter det startar Catena Zapata-äventyret på allvar i och med att han var den som först länkade höghöjdsvinerna med högsta kvalitet.

Men vad Nicolás Catena startade var så mycket mer än en argentinsk angelägenhet; om man hårddrar det hela så blev det även något av ett räddningståg för malbec-druvan som hade haft en stadig nedgång i hemlandet och ursprunget Cahors. Bordeaux hade konkurrerat ut den svarta från Cahors, vinlusen bidrog till att sänka kvantiteten och så kom den förödande frosten 1956 som slog ut många vingårdar i det sydvästfranska distriktet. Att Argentina anammat malbec blev således även räddningen för Cahors som såg appellationsstatus 1971 och ett visst ljus i mörkret.

Under mitten av 1990-talet börjar malbec få allt mer uppmärksamhet i USA och det pratas om de argentinska vinerna, inte minst Catena Zapata. Men Laura Catena minns det än med tydlighet, vilken uppförsbacke de hade då hon deltog i Wine Spectators event i New York, som första inbjudna sydamerikanska vineri någonsin. Så fort besökarna kom fram till hennes bord så vände de lika snabbt när de såg Argentina.

Så vad gjorde Nicolás Catena för att lyfta argentinska viner? Framförallt en väldigt klok sak; man lade ner det där med flying winemakers som skulle komma in och styra upp allt för inga av dem hade arbetat med argentinsk terroir, särskilt inte vingårdslägen som klättrar upp mot 1500 meters höjd. Istället, i början av 2000-talet, så tog man in en lokal förmåga i form av Alejandro Vigil. Alejandro hade utexaminerats från en agronomutbildning och var dessutom önolog med sin specialitet inom bevattning. Han kunde området, förstod förutsättningarna och är en starkt bidragande orsak till att Catena Zapata tagit gigantiska kliv och blivit bland de främsta i världen på att bemästra höghöjdsviner.

Toppvinet Catena Zapata lanserades 1997 och några år senare, med Alejandros inträde, så kom även de vingårdsdesignerade vinerna med Adrianna och Nicasia exempelvis. Men även dessa har sett en utveckling från det mer extraherade till att idag låta lägena komma till uttryck. Mer intelligent vinmakning där faten samarbetar mer med vinet och där skörden startar i precis rätt ögonblick för att undvika det baktunga med högre alkohol.
Allt detta blir så tydligt när vi över en middag med Laura Catena provar genom portföljen och minns våra tidigare erfarenheter av producentens viner som visserligen höll en oerhört hög nivå men där Catena idag upplevs mer som att de gör viner de själva vill dricka.

Viner från Catena Zapata som finns i Sverige eller når hit tidig sommar

Vitt

2017 Catena Appellations Chardonnay Tupungato (artikel 99243, 149 kr, 7 juni) Ni vet hur det är; mycket hellre den billigaste rätten på en bättre restaurang än den dyraste på en sylta. På samma sätt är vinerna i den lägre prisklassen från Catena Zapata ett kvitto på att du kan lita på producenten. Den höga altituden stärker den svala känslan och vinet balanserar fint mellan persika och gröna stenfrukter samtidigt som det finns uppbackning i form av en precis lagom dos ek och citrus. Den stringenta syran i smaken skänker stramhet samtidigt som det här är ett vin som är lätt att förstå och ta till sig utan att sakna djupet. 90/100

2016 Catena Alta Chardonnay (artikel 99287, 219 kr) Ett steg upp i kvalitet men ändå så släpper inte Catena taget om det lättförståeliga. Här blandas två vingårdar, Adrianna och Domingo, 1450 meter över havet respektive 1120. Naturlig jäst, delvis blockering av den malolaktiska omvandlingen samt en mix av nya och använda fat ger ett förföriskt vin med vita persikor och citrus i bakgrunden samtidigt som eken adderar till helheten. Sval gomkänsla som andas finess och den syrliga stringensen är aptitretande så det förslår. Fin intensitet i mittpaletten och klingande rent, ännu juvenilt avslut. 92/100

2015 Catena Adrianna White Stones (549 kr, slutsåld ) Att nämna Argentina och världsklass i samma mening tar nog emot för en del men då har man verkligen en inskränkt syn på det där med vin. För White Stones skiner, gnistrar och bjuder på en galen energi i supersnyggt slankt utförande där vingårdsläget verkligen tillåts vara i centrum. Något som inte minst valet att enbart arbeta med två till fyra år gamla fat visar…

Inleder med en örtbukett och lagerblad i täten innan stenkross, citrus, vita blommor och stenfrukt tar vid och fixar djupet samt finessen. 1450 meter över havet har en del att säga till om och det bidrar onekligen till den där fascinerande kombon av sol och svalka på en och samma gång. Slankheten är smakens signum tillsammans med en precis syra som bär upp den strama och alpbäcksrena frukten och man kommer på sig själv att helt försvinna in i vinet. För så bra är det! Få landar i Sverige, se till att en hamnar i din samling! 95/100

Rött

2015 Beso de Dante (artikel 2513, 199 kr) Här möts 50 procent cabernet sauvignon, 35 malbec och resten cabernet franc i ett vin som namngetts efter ett av Lauras barn. Hälften ny ek , hälften använd. När vi provade detta i höstas på kontoret var det något trögstartat, innan det växlade upp och visade sin potential. Ett halvår senare är det snudd på vidöppet, inbjudande och med en hel del pepprigt kryddiga inslag som lierar sig snyggt med de mörka bären. Likaså i gommen så är Beso de Dante generöst i sitt anslag men ändå med struktur, bakomliggande tanniner av moget snitt och pigg syra som skänker fräschör. Stilen skiljer sig aningen från övriga viner ur portföljen men visar också att man har koll på blenden. 90/100

2016 Catena Appellations Malbec Paraje Altamira (artikel 99144, 149 kr) En svalare årgång i Altamira, en del av Uco Valley, och det bidrar säkerligen till den transparens som vinet bjuder på i form av rödskimrande bärighet och en delikat blommighet. Svaga gröna toner i form av örtbukett, blomstjälkar och ett läckert pepprigt drag ser till att förstärka känslan av en oerhört transparent malbec. Likaså smakmässigt så går vi igång på det här där det smeker medhårs men ändå samtidigt har ett djup som andas intelligent vinmakning. Fina kryddiga drag från diskret ek, syra med edge och småförförande bärfruktighet. Överlevererar big time! 91/100

2016 Catena Appellations Cabernet Sauvignon Agrelo (artikel 99241, 149 kr) Inget snack om druvan här inte för igenkänningsmarkörerna duggar tätt. Svarta vinbär avlöses av den där Faber Castell-blyertspennan för att i nästa stund bjuda på gräsighet och mynta. Lite läder på det och kryddig ek. Smaken är förvånansvärt transparent för en cabernet sauvignon där tanninerna är närmast silkiga och där frukten får sällskap av kryddiga nyanser i en skärpt profil med stor behållning redan idag. 90/100

2015 Catena Alta Malbec (artikel 95412, 299 kr) Alta är en blend av olika malbec från lägena Angélica, La Pirámide, Nicasia och Adrianna. På grund av olika förutsättningar så skördas vingårdarna vid olika tillfällen och medvetet så hålls den potentiella alkoholen nere. Naturlig jäst och ett aktivt battonage-arbete innebär att man kan skydda vinet extra och hålla nere bruket av svavel.

Ett vackert vin som med sin peppriga, lätt blomstjälkiga och björnbärsfruktiga framtoning visar att det skett en hel del förändringar i vinmakandet över åren här. Så mycket mer skimrande idag, så mycket mer lättillgängligt men aldrig på bekostnad av djupet. Det finns en initial touch av funk i vinet men det vädras snabbt i glaset och plommonen, björnbären tar över tillsammans med det blommiga inslaget och det kryddiga från eken. Ungt såklart men det märks att familjen ansträngt sig för att få till det där med tidig njutbarhet och ändå behålla lagringsdugligheten. 93/100

2015 Catena Zapata Malbec Argentino (629 kr, slutsåld) En hyllning till malbecdruvan, från den långa historiken i Frankrike till dess blomstring i Argentina. Bara etiketten är ett konstverk i sig självt med mycket detaljer att finna och med en tanke bakom. Blenden består av Nicasia och Angélica där de äldsta rankorna är från 1930 och växer på prephylloxera-rötter. Naturlig jäst, enkom ny ek och bruket av en femtedel hela klasar har resulterat i ett vin med en aura kring sig; det berättar verkligen sitt ursprung. Mest av allt slås man över den elegans som redan nu pekar ut riktningen, trots massiv frukt och intensitet som slår en med häpnad. Än mer imponerande är hur vinet redan idag tycks ha käkat ek till frukost för integreringen är fenomenal. Tätheten i gommen, de massiva tanninerna snyggt inlindade i peppriga björnbärstoner, den precisa syran, ja allt pekar verkligen i riktningen stort vin. Bara att totalt kapitulera och njuta för att man får vara med! 95/100

Importör i Sverige: Vinunic

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING