Hem Vinvärlden Celler del Roure sätter Valencia på vinkartan

Celler del Roure sätter Valencia på vinkartan

av Livets Goda

När Pablo startade upp i mitten av 90-talet var tinajas knappast mode längre utan ekfatet var i centrum och extraktion likaså. Men han lät avdelningen med tinajas vara kvar och sedermera insprirerades han av historiens vingslag och började producera vin i de nergrävda kärlen. Och han använde sig av minst sagt spännande druvsorter där ett par är snudd på utraderade från vinkartan.

När vi nu skriver 2019 så vet vi vart trendkompassen pekar och lerkärlen är åter på mode. Flera är de vinmakare som upptäckt tjusningen med amfora och särskilt i kombination med dagens kunskap kring vinmakning ger oerhört fascinerande viner som man närmast får känslan av andas. Och Pablo har bevisat att Valencia är en region som du nog bör kika lite närmare på….

Två viner från Celler del Roure

2016 Cullerot
Vad kan du om druvan verdil? En regional sort som är unik för Valencia och som i rask takt var på väg att raderas ut om inte ett gäng odlare velat annorlunda. Och särskilt på högre höjd som i fallet här tycks den excellera. Pablo blandar verdil med macabeo, pedro ximénez och chardonnay, jäser med den naturliga jästen och ger vinet ett halvår i amfora. Resultatet?

Onekligen ett vin med personlighet och det första mötet skvallrar om att lite luftning nog inte är så dumt. Ändå så är den där känslan av att vinet andas och osar fuktig sten/lera ständigt närvarande och det skänker en alldeles speciell energi. Småblommigt, gula frukter och kryddiga undertoner samtidigt som det finns allehanda citrusfrukter med i bilden. Och de gula frukterna hänger med i smaken som visar upp en fin, alert syra, vaxiga inslag, kryddhylla och vita blommor i en ren stil med viss täthet. Ett lika fascinerande som gott och välgjort vin med maxad karaktär. 90/100 LGP

2016 Safrà
Mandó och garnacha tintorera är druvblenden i det röda Safrà från Pablo. Namnet är spanska för saffran och anspelar på regionens passion för att använda kryddan i matlagningen. Druvan mandó är precis lika ovanlig som den vita verdil och ytterligare en av dessa regionala sorter som Pablo velat rädda. Här blandas den med en mindre mängd garnacha tintorera, druvan som i Portugal är känd som alicante bouschet och som främst känns igen för sitt såväl förgade skal som färgade fruktkött. En så kallad teinturier. Delvis avstjälkning, naturlig jäsning i lagares och stål innan vinet flyttats till amfora i ett halvår.

En sydspansk Beaujolais är det närmaste man kommer om jämförelser ska med i bilden för det här har en fräschör över sig som man inte riktigt kunde tro var ett Valencia-signum. Fast å andra sidan skördar Pablo druvorna en aning tidigare just av denna anledning och det förklarar den fina blommigheten, tänk viol, de färska örtnyanserna och den rena mörka bärfrukten. Även smaken är närmast dansant i sin struktur och med pigg syra och florala anslag i en lättare skrud. Älskvärt, lättgillat men inte utan djup. 90/100 LGP

Cullerot och Safrà säljs i en sexpack där tre flaskor av respektive vin ingår. Lådan kostar 1530 kronor och du finner den >>> HÄR. Två viner som appellerar till den nyfikna och vinvännen som är på jakt efter nya vinkickar.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING