Hem Whisky & Bourbon Centerpartiet på Stockholm Brewing

Centerpartiet på Stockholm Brewing

av Livets Goda

Såväl bryggare som politiker och allmänhet var på plats när bryggeribranschens framtid diskuterades i Stockholm Brewings nyinvigda lokaler i Frihamnen i Stockholm. Utöver panelsamtal och lunch från bryggeriets egna restaurang bjöd Niklas Jakobson, ägare och grundare av Stockholm Brewing, på en rundvandring. Bland deltagarna fanns bland annat Centerpartiets Europaparlamentarikern Fredrick Federley.

– Det är viktigt att se verksamheter som Stockholm Brewing med egna ögon och få höra deras upplevelser. I Sverige har inte sällan storskaligheten värnats vilket stänger ute små näringar från marknaden, sa Fredrick.

Fredrick deltog, tillsammans med bryggare Daniel Norlindh från Brewing Költur och Niklas Jakobson i ett panelsamtal där den lilla företagarens förutsättningar kom att stå i fokus.

– Även om en del har förändrats så finns det fortfarande otroligt mycket krångel kvar som vi företagare måste hantera, sa Niklas. Det måste bli enklare och billigare att vara företagare. Alkoholskatt är exempelvis en fråga för oss bryggare som knappt diskuteras i Sverige.

Daniel Norlindh, vars vän och kollega Peter Lincoln i höstas drabbades av utvisning efter att han inte tagit ut någon lön från bryggeriet var tydlig med att det krävs förändring på arbetsmarknaden för att främja möjligheterna för människor att komma till Sverige för att starta och driva företag.

– Peters utvisning har såklart skadat företaget, vi är ett tvåmansföretag. Vi valde att återinvestera alla våra pengar i företaget och fick det att växa till tre gånger sin ursprungliga storlek. Men det köpte inte Migrationsverket och Peter utvisades.

Avslutningsvis berördes frågan om gårdsförsäljning, vilket lockade stort intresse även bland publiken.

– Gårdsförsäljning handlar om turism, säger Fredrick Federley. Det skapas synergieffekter när de små näringarna samlas och stöttar varandra. Gårdsförsäljning hade kunnat innebära att fler fått upp ögonen för dessa näringar.

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING