Hem Vinvärlden Cervaro della Sala 2020 – en homerun

Cervaro della Sala 2020 – en homerun

av Livets Goda

Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello och det vita Cervaro della Sala.

Cervaro della Sala har sin tillkomst i den gamla medeltida borgen vid namn Castello della Sala, belägen inte långt ifrån den Toscanska gränsen med Montepuliciano och Montalcino i kikarsiktet. De skördade chardonnay-druvorna pressas lätt och både jäser och genomgår malolaktisk jäsning i barriques. Efter några månader flyttas vinet över till ståltank där det får gifta sig med en liten del grechetto där det enbart funnits ståltank i vinifieringen. Efter buteljering minst 6 månaders vila innan försäljning.

Chefredaktör Anders Enquist om Cervaro della Sala 2020

När Cervaro hade premiär med årgång 1985 var det ett av de första italienska vita vinerna som genomgick malolaktisk jäsning och lagring på barriques. I vinet är det chardonnaydruvan som genomgår denna procedur, de 10 procenten grechetto styrs upp i ståltankar, och i dessa tankar hamnar slutblenden där vinet får harmoniseras ihop och gör det på ett ursnyggt vis.

Kombinationen druva och vinifiering utvecklar ett ytterst stilfullt vin med rik utstrålning i den citruspräglade frukten och en struktur som har kraft i ryggraden men rör sig med oerhört dansanta och smidiga steg i det utsökta kalkmineraliska och kryddnosiga fästet.

Faten ger den kittlande och alltid tilltalande hinten av smörnöt- och blommigt beseglade honungshintar, och slutsteget med blend i ståltankarna liksom vilan i buteljen, sätter vinet i en ren och mycket elegant, transparent riktning där tannindrivet ger en ödmjuk och behärskat sirlig skärpa.

Avslutets distinkta längd ger en antydan om den grundstyrka vinet så snyggt gömmer och integrerar i sin karaktär och det blommar här ut med mineraler, limecitrus, krydda och lakritssmekta italienska örter.

Vi har en homerun…

95 poäng

Cervaro della Sala 2020
Nr 99471, 12,5% (75 cl), 500 kr
Umbrien, Italien

Lagring: Avnjutes med fördel idag och även kommande sju-åtta åren.

Vinet finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING