- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

César, en gammal doldis

“Druvsorten césar är för första gången dokumenterad 1783, men då som romain och inte alls här uppe i Auxerrois, utan strax sydväst om Dijon i det som är Côte de Nuits. Dessa namn, och det tyska namnet römer, vittnar emellertid om att det kan vara en betydligt äldre druvsort. Kopplingen mellan både Bourgogne och Tyskland och romarna är stark, det finns otaliga bevis för romarnas existens i de vinodlande delarna i dessa områden. Det är därför logiskt att tro att césar skulle har ett romerskt ursprung, men i själva verket har det visat sig att césar är en naturlig korsning mellan pinot noir och en druvsort som heter argant. I Frankrike odlas den idag bara i Auxerrois där den ingår i det röda vinet från Irancy, en av två byar med status som villages i regionen. Någon större framgång röner den emellertid inte ens här, den får enbart användas upp till tio procent tillsammans med pinot noir i det röda vinet från byn. “”Visst, césar är intressant, men egentligen inte en särskilt bra druvsort””, säger vinmakaren Clotilde Davenne, som gör ett antal viner från denna nordligaste del av Bourgogne, däribland ett rött vin från Irancy. “”Jag använder maximalt tre procent av den i vinet, i annat fall tar den över helt””, säger hon. Clotilde har idag 1.15 hektar med césar i sina vingårdar, men det var först 2011 som hon köpte den vingård den odlas i. Tidigare arrenderade hon vingården. “”Det var vid skörden 2011 som jag bestämde att buteljera 600 flaskor med vin uteslutande gjort av césar, mest för mig själv och för att se hur vinet utvecklas med lagring””, säger hon och lägger till att ett sådant vin inte ryms i den franska vinlagen utan blir ett vanligt bordsvin. Vinet har en knappat medelhög färg, i det svala nordliga klimatet utvecklar skalen inte djupare pigment än så, det har en förhållandevis lätt kropp, frisk syra, en aning örtig nyans som om man inte visste att så inte var fallet lätt skulle tro hade kommit från bruket av stjälkar under jäsningen. Den här lätt örtiga tonen går igen även i andra röda viner från Irancy, liksom i den 2011 Bourgogne Rouge (nr 70403 / 99 kr) som Clotilde Davenne gör. Vid närmare eftertanke har den strama och örtiga nyansen snarare sitt ursprung i det svala klimatet och ur jorden, samma typ av kimmeridge och portlandlera som man finner i Chablis. César har en god växtkraft, är på grund av sitt tunnare skal känslig för mjöldagg och även vindar, och den mognar normalt ett en till två veckor senare än pinot noir. “”Det svåra med den är vinifieringen, liksom pinot noir som har vuxit i de jordar vi har här uppe, går det inte att sträcka ut macerationen längre än fyra maximalt fem dagar, i annat fall blir vinet alldeles för kärvt””, säger Clotilde. Vinerna från Clotilde Davenne importeras i Sverige av Terrific Wines, www.terrificwines.se