Chablis kämpar mot röta för att säkerhetsställa årets skörd

av Livets Goda

“Skörden i Chablis startade förra veckan, men producenterna är förtegna om att spå för långt in i framtiden, även om de initialt visar en del positiva signaler. “”Det är inte katastrof, men vi kan inte säga att det är exceptionellt”” berättar Hervé Tucki, brand ambassador för La Chablisienne. Chablis undkom sommarens hagelstormar som fick förödande konsekvenser för flera vingårdar runtom i Frankrike, men odlarna fick fortfarande brottas med dåliga väderförhållanden under blomningen. Detta ledde till druvor med ojämn storlek och mognad. “”Framgången denna årgång, kommer vara beroende av arbetet som görs i vingården””, säger Grégory Viennois, teknisk direktör vid Domaine Laroche. Vi har beskurit klasarna sedan augusti, vilket har varit avgörande för att förhindra röta samt hjälpa mognadsprocessen på traven denna årgång. “”Mognaden kom snabbt i år””, berättar Laroche´s vinmakare Stéphane Barras. “”På bara några dagar gick druvorna från att vara gröna till gula, varpå sockernivån steg. Vi var tvungna att vara beredda direkt. Men jag är positivt överraskad av kvalitén på juicen redan””. Matthieu Mangenot, direktör vid Château Long-Depaquit, berättar att skörden ser ut att gå ner med cirka 10 procent. “”Vi har redan fått betala mer för musten, så priserna kommer behövas justerar upp också.”” Även om det är tidigt så har årgången liknats vid den 2010, med stor aromatisk komplexitet, rikedom, rondör och kraft, men med god syra att addera till balansen. Källa: Decanter.com