Hem Vinvärlden Chaine de Rotisseurs: Ett spännande år…

Chaine de Rotisseurs: Ett spännande år…

av Livets Goda

De senaste åren har varit minst sagt annorlunda. Först pandemi och sedan krig där det senare, som alltjämt pågår för fullt, också gått över i en lågkonjunktur. Man kan hålla sig för skratt för mindre. Eländes elände för att citera en gammal revymonolog med skådespelaren Lars Ekborg. Men det finns också ljusglimtar i mörkret. När det gäller Chaîne är vi åter på banan med mycket av vår verksamhet. I takt med att antalet Covidsprutor stiger vågar vi oss också allt mer ut i det sociala livet med evenemang, resor och mycket annat. Tillåt mig en liten tillbakablick…

I slutet av sommaren hade vi vårt årliga Grand Chapitre, den här gången på för Chaîne obruten mark i Blekinge. Med ett varierande program med besök och måltider på Eriksberg Hotel & Nature Reserve och Johannishus Gods, vinprovningar på de blekingska vingårdarna Stora Boråkra och Stora Horn och så klart vår indubbningsceremoni kunde vi glädjas över att återigen kunna ses, umgås och äta och dricka gott. Det blev även lite av en historisk start på vårt nya Chaîne Blekinge. Vi har också kommit igång med en mängd olika arrangemang över hela landet från norr till söder vilket känns tryggt. För alla medlemmar i Chaîne borgar det för alla möjligheter till en välfylld kalender då vi, oavsett var vi är medlemmar rent geografiskt, är välkomna att vara med på alla aktiviteter såväl i Sverige som internationellt.

Avslutningsvis får vi så klart inte glömma våra tävlingar för unga proffs – Årets Unga Kock och Årets Unga Sommelier. Kocktävlingen är en väl etablerad tävling som utvecklas allt mer för varje år som går. Årets tävling 2022, som också fått en ny tävlingsledning, låg nu förlagd i april för att kunna ha tillgång till fler spännande råvaror. Världsfinalen gick av stapeln i Mexiko City där vår finalist Melker Jangmalm, från Restaurang Human i Göteborg, gjorde mycket bra ifrån sig. Det blev en placering precis utanför pallplats och många goda omdömen från tävlingens domare. Vann gjorde Norge för tredje året i rad.

När det gäller årets andra tävling, Årets Unga Sommelier, deltog vi för första gången på 15 år och det med ett fantastiskt resultat. För Sverige tävlade Elliot Björkman, som till vardags återfinns på StudioNian och Restaurant W by Winjas, båda
i Stockholm, med en seger som resultat. Helt fantastiskt! För båda våra tävlingar pågår nu planeringen inför nästa år för fullt och information till våra proffsmedlemmar kommer ut i närtid.

Med ovan i åtanke kan vi konstatera att året givet förutsättningarna varit ett bra sådant. Nu har vi siktet inställt på vårt kommande år 2023 för att på alla sätt göra det till ett fantastiskt år för alla medlemmar från när och fjärren.

Så från oss alla till er alla, ett gott nytt år och Vive la Chaîne!

/ Carl Wachtmeister
Bailli Délégué / Ordförande Sverige

Mer info på:
WWW.CHAINE.SE
WWW.CHAINEDESROTISSEURS.COM

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING