Chaîne des Rôtisseurs – Att vara del i något större…

av Livets Goda

Som medlem i en normal gastronomisk förening har man säkerligen en både välsmakande som trevlig och behaglig tillvaro. Man kan delta på allehanda aktiviteter i staden där man bor, kanske regionen, och väl så. Grattis till ett bra val av förening. Men med det sagt, vilken tur då att vi inte är ett normalt sällskap, inte ens vanligt, vi är en del i något mycket större.

Text och foto: Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs Bailliage Sverige

När Chaîne des Rôtisseurs på bland annat Tore Wretmans initiativ kom till Sverige för lite drygt 60 år sedan, var organisationen fortfarande tämligen ung. Den hade i sin moderna tappning bildats i Paris av ett antal kända kockar och gourmander bara några år tidigare och man tog sina första staplande steg. Syftet var att föra samman yrkesfolk och deras gäster, proffs och amatörer om man så vill, också att växa internationellt. Idag drygt 60 år senare kan vi konstatera att själva grundidén klarade testet. Chaîne des Rôtisseurs finns idag i drygt 70 länder med över 20 000 medlemmar och ett högkvarter och president i Paris. Av medlemmarna är en dryg tredjedel, över 7000 yrkesmän- och kvinnor, aktiva med allt från kök, matsal, drycker, hotell till producenter och vinmakare. Bredden är enorm och alla med två gemensamma ledstjärnor – kvalitet och gästfrihet. Lägg där till det faktum att vi fokuserar på mat- och dryck, politik och religion lämnar vi utanför.

Den extra kryddan och tjusningen med Chaîne des Rôtiusseurs är den internationella delen. Visst vilar basen i vår verksamhet på de i lika delar fantastiska och i alla avseenden välsmakande evenemang som anordnas i landets elva regionala föreningar. Dessa utgör utan tvekan vår stabila grund att stå på från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Det som sedan gör oss extra unika är det internationella nätverk vi alla har tillgång till. Som medlem i organisationen, eller orden egentligen, man dubbas de facto in, är man välkommen att vara med på aktiviteter i alla de över 70 länder där vi finns. Många använder sig av möjligheten när man är ute och reser, att träffa nya bekantskaper och få nya matupplevelser. Att ena dagen äta middag i Jokkmokk, vid nästa tillfälle besöka en medlems vingård i Bordeaux för att senare uppleva det japanska köket i Tokyo, det är svårslaget. Det är också kombinationen mellan Sverige och världen som gör oss speciella, en del av något mycket större. Välkommen som medlem i Chaîne des Rôtisseurs.

Ett gott nytt år 2025!