Hem Mat & Restaurang Chaine des Rotisseurs firar 60 år i Sverige!

Chaine des Rotisseurs firar 60 år i Sverige!

av Livets Goda

Hej Carl! Så berätta, hur tänker ni fira Chaine des Rôtisseurs 60-års jubilerande?

Vårt jubileum firas på flera sätt och vi startade faktiskt redan i mars med ett kapitel i Jokkmokk där vi roade oss med allt vad trakten bjöd i form av god mat och dryck. Vi besökte också Treehotel för en lunch. Efter det hade vi ett evenemang med vår dryckesdel OMGD på Ekolsunds Slott och Värdshus med fokus på Champagne och viner. 

Men med under gårdagen den 29 augusti så firar vi fram till söndag med olika evenemang i Stockholm. Välkomstmiddag intogs hos Fredrik Eriksson på nya Restaurang Nationalmuseum med tema skördetid. Idag har vi ett antal luncher runt i staden – Oaxen Slip, Den Gyldene Freden, Spritmuseum och Stadshuskällaren. Tanken är att vi ska inta Nobelhuvudrätten från 1959 på den senare. Kvällen ägnas åt en middag i regi av Stefano Catenacci på Operaterassen och en middag med dryckesdelen OMGD på Djuret hos Daniel Crespi med fokus på vinerna. 

En fantastiskt fin start på firandet låter det som!

Precis, och under lördagen har vi indubbning av nya medlemmar och senare en Grand Dïner på Hotel At Six där bland annat Jimmi Eriksson, Andreas Edlund och Isabella Westergren står för menyn. Dessutom har vi gäster från andra delar av vår Chaînevärld med, från Danmark, Norge, Finland, Litauen, Tyskland, England, Monaco, Frankrike, Israel, Portugal och Förenade Arabemiraten. Söndagen blir et lite återhämtning med ett medlemsmöte och en lättare lunch innan vi skiljs åt.

För den som inte känner till er, vad kan du kortfattat berätta om Chaine des Rôtisseurs?

Vi är ett gastronomiskt sällskap för både yrkesmän och amatörer. Chaîne des Rôtisseurs är en intresseförening ägnad åt att slå vakt om den goda gastronomin och bordets kultur. Detta såväl lokalt som internationellt. Vi hyllar kvalitet och kreativitet i kokkonsten, samtidigt som vi slår vakt om det lokala kökets särart och utveckling. Den gamla stekvändarordens roterande spett finns också med i Chaînes vapensköld. Spettet symboliserar en ”ärlig kokkonst, där råvarorna smakar vad de är”.

Chaîne des Rôtisseurs är i grunden en fransk organisation och har sitt säte och internationella kansli i Paris. Chaîne des Rôtisseurs är organiserat i så kallade Bailliage. Vårt svenska Balliage bildades 1959 i Stockholm av bland andra Tore Wretman. Bailliaget leds av en nationell styrelse med en Bailli Délégué i spetsen. Under denna sorterar i dagsläget 12 lokala Baillier med lokala styrelser. Dessa ansvarar framförallt för alla gastronomiska evenemang runt om i landet.

Kan vem som helst bli medlem?

Alla som som uppskattar god mat och dito drycker kan ansöka om medlemskap. Eftersom Chaîne finns i över 80 länder är det en extra fördel om man reser en del. Som medlem i Sverige är man välkommen överallt på alla evenemang. Sammankomsterna är allt från luncher, middagar av olika klass och nivå, matlagning, provningar, resor med mera. Medlemskapet ansöker du om som amatör eller proffs.

För den som vill veta mer om organisationen?

Då rekommenderar jag ett besök på vår hemsida där all information om oss och om hur du blir medlem finns!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING