Hem Vinvärlden Chaîne des Rôtisseurs – Istanbul nästa…

Chaîne des Rôtisseurs – Istanbul nästa…

av Livets Goda

Chaîne des Rôtisseurs: Även om varje år i Chaîne i sig är unika, ser de i alla fall vad gäller händelser delvis lika ut. En viktig och återkommande sådan är världsfinalen av vår tävling Årets Unga Kock, eller International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition som den också heter. Efter att en nationell finalist kvalificerat sig bär det av till en internationell final någonstans i vår Chaînevärld. I år går den av stapeln i Istanbul och Turkiet i början av oktober. Vår svenska finalist 2023 som i dagarna packar sina väskor och knivar och reser söderut är Felix Janlöv från Restaurang Human i Göteborg. 

Träning på gång. Årets Unga Kock 2022 Melker Jangmalm till vänster och Årets Unga Kock 2011 Andreas Edlund till höger coachar årets svenska finalist Felix Janlöv i mitten.

Innan det är dags för själva tävlingsmomentet bjuder värdlandet de tävlande på ett par dagars trevligt program där det främsta syftet är att lära känna sina medtävlande och skaffa ett bra internationellt nätverk. Givetvis ska man också ha kul plus lära sig lite om lokala råvaror och dess traditioner. I årets program finns bland annat besök hos en baklavaproducent, en dito av turkiskt kaffe och givetvis den stora kryddbasaren i Istanbul. Självfallet hinner man även med många av de stora landmärkena som Grand Bazaar, Blå Moskén och Hagia Sofia. Det lokala köket får de tävlande bland annat stifta bekantskap med på den legendariska restaurangen och tillika Chaînemedlemmen Beyti. Efter alla trevligheter kommer tävlingen som arrangeras på kockskolan Le Cordon Bleu. Just där och då blir man istället konkurrenter med målet att vinna tävlingstrofén före sina drygt 20 medtävlande.

Som en del i förberedelserna har vi också haft bra hjälp av de tidigare tävlande Melker Jangmalm från och Andreas Edlund. Att kunna få dra nytta av deras erfarenheter är guld värt. Vi håller nu tummarna för en framgångsrik tävling för Felix del och återkommer med en rapport från tävlingen.

Vive la Chaîne!

Carl Wachtmeister
Ordförande Sverige

 

 


Foto: Carl Wachtmeister

RELATERAD LÄSNING