Hem Vinvärlden Chaîne des Rôtisseurs: Nu växlar vi upp dryckerna…

Chaîne des Rôtisseurs: Nu växlar vi upp dryckerna…

av Livets Goda

Man knappast påstå att tiden under pandemin varit särskilt aktiv. Visst har vi fått tänka nytt och anpassa oss, hitta nya former att träffas och inte minst att planera framåt. En viktig del vi nu ska rulla igång igen är vårt fokus på drycker och där inledningsvis två områden.

Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs, OMGD, eller Mondialen som vi också säger, är Chaînes del med särskild fokus på drycker. Givetvis har de en naturlig plats redan från start men för de medlemmar som vill upp ytterligare en nivå finns alltså också Mondialen. Den grundades i Paris 1963 men startade inte i Sverige förrän 2017. Tyvärr satte pandemin stopp för verksamheten men nu är vi redo att starta upp på nytt och utveckla verksamheten. Som en viktig kugge har vi också en ny medlem på posten som Echanson, ansvarig för Mondialen i Sverige, och det är Kent Hammarsten. Tillsammans med våra lokala representanter håller han nu på att planera verksamheten för 2022.

Årets Unga Sommelier, International Jeune Sommelier Competition, är vår tävling för anslutna dryckesproffs. Den är öppen för tävlande mellan 21-27 år som jobbar hos något av våra proffs. Tävlingen hölls för första gången 1977 och från 2007 har den omarbetats och fått en omstart med tydligare mål och högre ambitioner. Precis som vår Årets Unga Kocktävling hålls först en nationell uttagning där vinnaren går vidare till en internationell final. I år gick den internationella finalen i Lyon i Frankrike. Tävlingsmoment som ingår är teori, viner och service. Målgruppen är unga sommelierer på väg upp och förutom tävlingen är syftet också att ha kul och nätverka med andra unga i branschen från hela världen. I Sverige pågår nu planeringen att kunna göra våra internationella vänner i Chaîne sällskap och ha vår första Årets Unga Sommeliertävling under 2022.

Avslutar med att önska er alla en God Jul och ett i alla avseenden Gott Nytt År och förstås Vive la Chaîne!

Carl Wachtmeister
Bailli Délégué / Ordförande Sverige
sweden.chainedesrotisseurs.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING