Gästkrönika Chaîne des Rôtisseurs – Nytt år nya möjligheter

av Livets Goda

Att fortfarande så långt fram på året som i april trumpeta ut ”nytt år nya möjligheter” kan kanske te sig en smula sent. Är inte det något man gör i januari och möjligtvis en bit in i februari? Helt rätt om det inte vore för en viktig sak – det tål att upprepas. I vår Chaînevärld finns som vanligt en mängd saker att göra och uppleva.

Exempelvis rullar verksamheten på bra runt om i landet med ett minst sagt varierande program. Glöm inte att Chaîne är ett omfattande nätverk såväl i landet som utomlands, det tål att upprepas. Det är just där vår stora styrka ligger, oavsett om man gäster Boden eller Malmö i Sverige alternativt Tokyo i Japan eller Toronto i Kanada är man alltid lika välkommen. Besök också gärna våra proffs när tillfälle ges, gör det gärna och ofta och berätta om möjligt att ni är medlemmar och dela med er av era erfarenheter. För den som tänker ge sig ut och resa, glöm inte att kolla på vår internationella hemsida och den kalender som finns där. Där hittar man allsköns evenemang, mestadels tredagarsevent, över hela världen. Har man inte möjlighet att åka rekommenderar jag ändå ett besök, om inte annat för att få drömma lite.

I övrigt är startfältet i vår tävling Årets Unga Kock nu klart. De sex Sverigefinalisterna tävlar på Stockholms Hotell & Restaurangskola den 23 maj med efterföljande dubbning, mingel och prisutdelning. Vinnaren går vidare till världsfinalen som nästa gång går i Istanbul och Turkiet. Vårt stora internationella årsmöte äger rum i Paris första helgen i juni, ett möte som varmt kan rekommenderas. Mer internationellt än så blir det inte i gastronomiska kretsar vågar jag nog påstå. Efter sommaren genomförs den internationella finalen av vår andra tävling, Årets Unga Sommelier, och i år är det Genève och Schweiz som står värdar för arrangemanget. I slutet av augusti stundar vårt svenska stora kapitel, Grand Chapitre, och det i Dalarna med Falun som centrum. Det blir självfallet ett alldeles lysande kapitel och påminner därför om att redan nu boka in vår svenska höjdpunkt i Falun den 19-21 september, mer info kommer löpande.

För de som är med i vår interna dryckesorden OMGD kom nyligen inbjudan i mailkorgen till årets internationella kapitel som i år går i Belgien. Ett land som kan stoltsera med såväl bra viner som andra spännande drycker, inte minst öl. OMGD-kapitlet går av stapeln den 3-7 september i och runt huvudstaden Bryssel. Väl inne på området OMGD kan vi också nöjt konstatera att gensvaret för vår egen resa som i november planeras till Italien med tryffelns hemstad Alba och vinregionen Piemonte som mål blev mycket gott. För er som anmält intresse kommer snart mer information.

Avslutningsvis fyller Chaîne des Rôtisseurs internationellt 75 år i år 2025. Förutom ett storstilat firande i samband med vårt internationella årsmöte i Paris i juni tittar vi också på hur vi ska kunna uppmärksamma händelsen i övrigt. Fortsättning följer. Och förresten, låter ovan intressant? Om så varmt välkommen som medlem i Chaîne des Rôtisseurs.

Vive la Chaîne!

-Carl Wachtmeister, Chaîne Sverige