Hem Vinvärlden Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

av Livets Goda

”En strålande 2009:a…”


En ståtlig och god butel i årgång 2009….

Idag styr fjärde generationen Jaeger huset och under Nicolas Jaeger har firman tagit ett par kliv uppåt på kvalitetsstegen – något som noteras i de olika cuvéerna – inte minst husets främsta då, Cuvée Paradis. Att medvetet blockera den malolaktiska omvandlingen, det vill säga att bibehålla den skarpare äppelsyran i vinet framför att tillåta den mjukare mjölksyran, är inte lika vanligt längre i Champagne som det en gång var. Allt fler söker snabbare drickmognad men inte Alfred Gratien; deras signum är den distinkta syran och fräsigheten tillsammans med fatjäsning och lagring. Och varför ändra på ett koncept när det fungerar och man är förbaskat bra på det?

”Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien”


Alfred Gratiens Cuvée Paradis
är en blend som produceras av druvor från premier- och grand cru mark och med en druvsammansättning på 65 procent chardonnay och resterande del pinot noir. 2009 av Cuvée Paradis säljs nu på Systembolaget, ett år som hamnat lite i kölvattnet efter haussade (och fantastiska) 2008. Något oförtjänt, för 2009 hör också till de stora åren på denna sidan millenniet och lär dessutom flörta med en bredare publik tack vare sin rika stil.

Niklas om 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis
2009 fick sin prägel av en varm och torr augustimånad och när regnet även uteblev under skörden så blev resultatet mogna druvor med gott om smak men med lägre syranivåer. Något som passar särdeles bra för en producent som blockerar det malolaktiska.

2009:an doftar djupt av solmogen gul frukt, vita blommor, torkade apelsinskal, färsk nougat och en touch av barndomsminnen i form av modellera. Med luft i glaset pustar en maritim vind förbi och blommigheten drar mer mot syren. Kontrasten uppstår i gommen, när husets fräsiga men strukturerade stil möter den småfeta gula frukten samtidigt som det bjuds på saftiga stenfrukter, antydan till brioche, mandlar och lemon curd. Fatkaraktären är där men bara i periferin, och så går den fräscha strama syran du ofta får i kalkrik jord som en röd tråd genom vinets smak, hela vägen till det rena och långa avslutet. En strålande 2009:a som redan idag flörtar med sinnena men som dessutom lär utvecklas under många år framöver.

2009 Cuvée Paradis är en ytterst värdig uppföljare till den klassiska 2008:an och faktum är att en hel del lär nog till och med gilla den än mer. Fast champagnevänner vill äga dem bägge…

Niklas intryck: 93 LGP

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis
Nr 78616 (750 ml) 12,5%, 599 kr

Champagnen beställer ni via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING