I mer än fyra århundraden har Gosset gjort vin och redan i slutet av 1500-talet så exporterades vin till Storbritannien. Stilen och känslan i vinmakandet har bevarats sedan familjen Gosset började sin resa, vars rykte för kvalitativa viner startar i vingården. Man skördar nästan enbart från premier cru och grand cru vingårdar. Gosset undviker malolaktisk jäsning. Med detta anser huset att man bättre behåller fräschören från frukten och renheten i smaken.
Veckans Dryckestips och kanske lite, nej förresten, mycket inspiration inför Alla Hjärtans Dag, är Gosset Grand Rosé Brut, vilken bygger på 50/50 chardonnay och pinot noir varav 8% är röda viner, från byarna Avize, Chouilly, Villers-Marmery, Bouzy, Ambonnay, Verzenay och som fått ligga tre år på sin jästfällning.
Chefredaktör Anders Enquist om Champagne Gosset Grand Rosé Brut
I min bok över de mest attraherande roséchampagnerna så har ytterst kvalitativa Gosset Grand Rosé Brut en gjuten plats. En av många grunder till det är att släktskapet med ett bedårande vin – både på den röda såsom den vita grenen – från Bourgogne är påtagligt och i den i grund svalkande brisen finns samtidigt en omsorgsfull omfamning.
Det vilar något vackert sensuellt och lustfyllt över denna champagne som har en fragil intensitet i sitt moussedriv, som driver sin väg fram med en smekande fast silkig hand och en viskös fysik med en otvungen skärpa. Pinotfruktens körsbär, hallon och smultronetsade pensling har en violmörk sötma i djupet.
Chardonnayfrukten uppträder med en sinnlig citrusfruktighet där apelsinzestbeska liksom den mineraliska grunden ger champagnes dosage en karaktärsfast hållning. En finstämd aromatisk krydda ger mer rikedom än etsigt bett och den blommiga vinden är just mer blommig än örtvegetal.
I slutändan handlar det om effektfull och elegant, delikat njutning. Det handlar om Gosset Grand Rosé Brut.
93p
Gosset Grand Rosé Brut
Nr 7405 (750 ml) 12%, 529 kr
Champagne, Frankrike