1

I fokus: Champagne från Jean-François Clouet

Intervjun finns i sin helhet i Livets Goda #127, och här redovisar vi de provade champagnerna.

André Clouet 1911 NV
Absolut favorit, framförallt för vinets komplexitet och fina balans mellan mogna höstäpplen och rostade mandlar därtill bröd i kompakt koncentration. Huset prestigechampagne bjuder nötter, verbena och nyslaget gräs som blir till friskt och moget i bra kombination.

2005 André Clouet Dream Vintage
Andra årgången av denna ”nya” champagne, ovanligt nog använder man sig av enbart chardonnay. Friskt och knutet med återhållna toner av Granny Smith, limeskal och citronmeliss. Oväntat kort eftersmak men den friska framtoningen uppskattas.

2006 André Clouet Dream Vintage
Mer utvecklad med toner av ananas, röda äpplen och rostade solroskärnor därtill intensiv citrus och mineral med uns krutrök i slutfasen. Bra koncentration i ännu ungdomlig tappning. Trevligt och lättdrucket. Gillar denna årgång bäst!

2009 André Clouet Dream Vintage
Mogen blodgrape och krita samsas med rostat bröd och mandelmassa, däremellan finns exotiska frukter och ultrafrisk syra. Ännu i sin linda, ett vin som önskar ytterligare några år i flaskan. I dagsläget aromatiskt om än något kort och enkelspårigt.

André Clouet Grande Reserve NV
Jämnhet är en signatur, standardchampagne som bjuder stor frukt och intensiva doningar av rostat bröd och nötblandning. Den röda frukten kantas av upplyftande syra och förnimmelser av mineral som bidrar med struktur. Ett vin som passar de allra flesta.

André Clouet Grande Rosé
Som en godispåse med balanserade inslag av tuttifrutti, apelsinkaramell, smultron och hösthallon. Lägg till limeskal och färska rosor i den insmickrande och lättgillade smaken. Elegant och smakrikt.  Säkert kort bland rosé.

André Clouet Silver Brut Nature NV
Torrt, friskt och törstsläckande, ett vin med attityd. Framförallt lägger sig citrustonerna som en filt över vinet, därunder gömmer sig röda äpplen, torkad aprikos och rostade pinjenötter med lång, kryddig och framförallt torr eftersmak. Favorit!

André Clouets champagner på Systembolaget >>

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>