Champagne - Klassisk stil från den rena skolan

Livets Goda 10 Sep, 2019
Vin Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av experter hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess.


Livets Goda om Billecart-Salmon Brut Réserve NV
Denna buteljering baseras på årgång 2017 av pinot meunier, 2013 av pinot noir och årgång 2012 av chardonnay. Procentfördelningen i druvblenden lyder 40/30/30 och det hela sitter ihop ytterst väl och skapar en elegant, frisk och rent fruktdriven cuvée i klassisk stil från den lerstenigt mineraliska skolan med såväl djup som rikedom.

"...personlig stil av elegans och finess."


Brioche, florala blommiga toner och en distinkt nyans av gröngula äpplen och citrus möter upp först och fylls sedan på i en elegant legering från toner av päron, aprikos, ostronskal, lätt honung innan en lättsam rödbärig nyans tonar upp vid horisonten. Avslutet klingar ut långsamt men sobert vibrerande.

91 poäng / Livets Goda

Billecart-Salmon Brut Réserve NV
Nr 7454, (75 cl), 399 kr, 12%
Champagne, Frankrike

Tips: Champagne blir till en god vän i kombination med lantchips och charkuterier av klass.

Beställ champagnen till ditt Systembolag här >>

Historia och unik metod
Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor, vartefter man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

Totalt äger ”huset” 37 hektar själva och 120 hektar hyr man av långtidskontrakterade odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen (många av dessa odlare hittar man i Avize, Cramant och Le Mesnil) – men som man sköter om själv. Man köper även in druvor från ytterligare 150 hektar.

Nyfiken på mer? Läs gärna Livets Godas champagnesnack med Antoine Billecart här >>


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet