Hem Vinvärlden Champagne Lanson Le Black Création – smakfullt på halvflaska

Champagne Lanson Le Black Création – smakfullt på halvflaska

av Livets Goda

Det anrika huset Lanson grundades redan 1760 och räknas till ett av de äldsta champagnehusen och som fortfarande än idag är privatägt. Husets mest kända etikett är Le Black Label Brut som fick sitt namn av Victor Lanson, något som delvis var en hyllning till det engelska hovet som Lanson varit hovleverantör till i mer än ett sekel, ja sedan 1900 till och med.

Från 1 mars finns Champagne Lanson Le Black Création på 375 milliliters flaska i Systembolagets fasta sortiment i drygt 60 butiker och det till det ytterst blygsamma priset om 199 kronor för en halvflaska. Livets Goda provar…

Livets Goda om Lanson Le Black Création, 91p

Detta är den 257:e blenden av champagnen och med basårgången 2017. Med en hög andel – här 45% varav äldsta årgången 2008 – reservviner sätter Le Black Création på en hög nivå beträffande kategorin ”instegschampagne”. Blenden är 51% pinot noir, 36% chardonnay och 13% pinot meunier skördat från totalt 95 crus, varav 50 Grand- och Premier cru. Ur ett elegant moussespel framträder en fin fruktgenerositet med ett spektrum av citrus, persika, päron, äpplen och röda bär, med en lika fin kombination av syrlig stringens och mer rundad mognad med skuggor av honung, nöt och brioche. Kalkrika tanniner driver och strukturerar vinets kanter med en silkig hand och det är en ytterst smakfull champagne vi har att göra med, som hanterar tillvaron i halvbuteljen mycket bra…

Lanson Le Black Création
Nr 7545 (375 ml) 199 kr
Champagne, Frankrike

Hitta halvflaskan på ditt närmsta Systembolag HÄR

“The Lanson style” – Fyra hörnstenar
Chefsvinmakare för Lanson är Hervé Dantan och således den som är ansvarig för att få fram husstilen som Champagne Lanson är känt för. “The Lanson Style” utgår ifrån fyra hörnstenar: ett noggrant urval av Crus, vinifiering enligt den traditionella Champagnemetoden, en unik kollektion av reserve-viner och längre lagringstid på jästfällningen i källaren.
Hervé började hos Lanson 2013 och har sedan dess gjort en rad med kvalitets- och förbättringsarbeten i vingårdarna och vineriet. Han har även förlängt tiden som vinet får ligga på jästfällningen vilket ger mer komplexa viner.

 

RELATERAD LÄSNING