Champagne ser ljuset i tunneln

av Livets Goda

Äntligen ser producenterna i Champagne ljus i tunneln efter två riktigt jobbiga år. Under 2008 och 2009 tappade regionen fem respektive nio procent i exportvolym vilket motsvarade en respektive 17 procent i värde. Under de första fem månaderna i år vände dock färsäljningen och visar en 20 procentig ökning jämfört med samma period 2009. I efterhand visar det sig att de flesta champagnehus tagit sig igenom krisen betydligt bättre än vad Crédit Agricole befarade för ett år sedan. Både vinmakare, kooperativ och handlare har hankat sig fram tack vare skattemyndighetens och bankernas välvilja till betalningsuppskov. För att behålla sin status lyckades handlarna i regionen förhandla fram en 30-procentig minskning av skörden 2009. Inför årets skörd har de höjt denna kvot med nio procent och ligger nu på 10.500 kilo per hektar. Vinodlarna vill helst skörda 10.800 kilo per hektar medan handlarna vill gå under 10.000 kilo per hektar.