Hem Vinvärlden Champagne Taittinger serveras på Nobelfestligheterna för sjätte året i rad

Champagne Taittinger serveras på Nobelfestligheterna för sjätte året i rad

av Christoffer Enquist

Champagne Taittinger och We & Wine har återigen fått hedersuppdraget att leverera champagnen till årets Nobelfestligheter. Familjen Taittingers ädla bubblor är ett återkommande inslag i glasen hos gästerna på Nobelbanketten sedan 2014. I år får gästerna i Blå Hallen njuta av Taittingers Folies de la Marquetterie, som serveras till förrätten.

Taittinger på Nobelmiddagen

Ordet”marquetterie” betyder intarsia, konsten att sammanfoga trä i olika färger till mönster och utsmyckningar på möbler. Precis som intarsia är en kombination av olika typer av trä och färger, så har ordet ”folie” två olika betydelser. ”Folie” kan beskriva ett mycket brant område land. Det kan också betyda ”galenskap”; och kanske kan man kalla det en typ av galenskap att plantera vinrankor på ett så brant område som det som omgärdar slottet Marquetterie.

Slottet har en djupt personlig betydelse för familjen Taittinger. Det var här Pierre Taittinger först kom i kontakt med champagnehuset, som då hette namnet Forneaux-Forest, under första världskriget. Under mitten av 1930-talet återvände han till regionen och köpte både champagnehuset och slottet. Än idag är Champagne Taittinger ett av få större champagnehus som ägs och drivs av familjen vars namn pryder etiketten.

Folies de la Marquetterie är en hyllning både till slottet Marquetterie och till familjen Taittingers historia; en champagne som skapades från de rankor av chardonnay och pinot noir som växer på de branta sluttningarna runt slottet. När vingårdarna skiftar i färg på hösten, påminner de olika nyanserna av chardonnay och pinot noir om de färger som finns i intarsia, det vill säga, ”marquetterie”…

Folies de la Marquetterie är gjord av 45% chardonnay och 55% pinot noir, vilket representerar andelen vinrankor av vardera druvsort som är planterade runt slottet, därifrån druvor fortfarande skördas. Endast första pressningen används, och alla vingårdar har samma låga skördeuttag för att försäkra sig om en cuvée av exceptionell kvalitet, varje gång den produceras. Slutligen vilar champagnen minst 5 år på jästfällningen innan den ser dagens ljus.

I år är denna ”galenskapens” dryck Årets Nobelchampagne.

Folies de la Marquetterie kan beställas via Systembolaget, #81232, 659 sek, 750 ml, 12,5% alk/vol. Under december månad kan leverans ta upp till 14 dagar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING