Champagnehusen lagrar allt mer viner själva

Det är också producenternas önskan om att lyfta fram champagnevinernas lagringspotential som driver dem att själva hålla på dem. Dessa släpps sedan ofta under en ny etikett. Nyligen så lanserade Moët & Chandon elva lådor av 1911 års årgång under namnet Grand Vintage Collection. – Det är en fantastisk champagne, en inspiration. Jag förvånas av det faktum att vinet flödar av vitalitet och energi efter hundra år och ståtar med både imponerande djup och häpnadsväckande fräschör, säger Moëts källarmästare Benoît Gouez. Den första av de elva lådorna auktionerades ut vid en välgörenhetsmiddag i Shanghai nyligen för drygt 700.000 kronor. Resterande lådor kommer att säljas på lyxvaruhuset Harrods i november. Även prestigehuset Krug är sugna på att släppa riktigt gamla årgångar från sina källare. Louis Roederer är öppna med att de håller på att bygga upp sitt årgångsbibliotek för att kunna erbjuda lagrad champagne i framtiden. – Vi har ett ambitiöst lagringsprogram sedan 2002 års årgång, säger företagets VD Frédéric Rouzaud och tillägger att de första av dessa kommer att erbjudas om ytterligre två till tre år. – Champagne är det bästa vita lagringsvinet i världen, fortsätter han. Nu gör vi allt vi kan för att bevisa det för kunderna, samlarna och kännarna. Nästa hus att släppa på sina biblioteksviner är Lanson som planerar det till nästa år. – Vi är ute efter att skapa unika paket av äldre årgångar på magnum, berättar Lansons VD Paul Beavis. -76 blir vår första release. Att de champagner som lagrats av husen själva är så attraktiva, beror mycket på att de garanterat lagrats i perfekt skick.