Årets sista dag står inför oss och med det så vill vi här tipsa om några goda champagner som man i sista minuten kan finna på Systembolagets hyllor.
Louis Roederer Rosé 2017
Champagne / Frankrike / Louis Roederer / 750 / 77226 / 839 kr / 94+
”When the going gets tough, the tough get going”. Ja, så var det han sjöng det, Billy Ocean, året var 1985 och låten tog sig upp till andra plats på US Billboard Top 100. Jag åsyftar med detta den oberäkneliga årgången 2017, en tuff årgång att hantera, eller som Roederer huset själva sa det: en farlig årgång. Frost, röta, värme och många andra hotfulla aspekter fick hanteras. Inget för ”veklingar” således. Och, så står vi här idag då med denna roséchampagne i årgången, som är en storartad sådan, och som återigen visar på den styrka huset Roederer innehar, i fråga om allt.
Den mineraliska glansen med sin nobelt fasta, kalkiga slipning gör karriär och fäster utsökt behållande i fruktens förkärlek för vita blomvindar i körsbär, hallon, lime och apelsin citrus. Strukturen är explicit och klar, syra och kryddig valuta har bra, integrerad intensitet, och i denna fokuserade hållning uppstår ett krämigt tannindriv som är underbart subtilt i sin bindande markering. I det ytterst eleganta avslutet uppstår en sällsynt och smakfull legering av fudgestrykta smultron, maritimt fuktig tobak och ostronblad. Det är smått magnifikt.
Champagne Henriot Millesimé 2014
Champagne, Frankrike, Nr 77710 (750 ml, 12%) 499 kr, 94p
2014 är en blend av frukt från Premier- och Grand Crus (6) från Trépail , Verzy, Verzenay , Avenay för Montagne de Reims och Avize och Vertus i Côte des Blancs. Chardonnay och pinot noir delar broderligt på blenden, även om just 2014 är särskilt gynnsam för chardonnay, vilket visar sig här trots den solidariska fördelningen. Exponerande inledande mousse är en ingivelse till det. Det går vidare med en greppande och finessigt mineraliskt kalkigt trimmad och distinkt limeetsad citrusfruktighet med grönäppliga noter, och som sagt en bra syra. Här kliver dock pinotfrukten in och visar sin betydelse med vitblommiga vindar i en rödbärig och lika äppelröd toning, dessutom med blodgrape och en bitterljuv not av citruszest. Kostymen är ytterst välskuren och sammansatt, och med tanniner som placerar sammet i det markerande drivet, och med mognadstoner i det vitala sprunget med nöt och brioche placeras pricken stolt över i:et. 2014 årgången av Henriot Millesimé är en utsökt champagne, till ett lika utsökt pris.
André Clouet Silver Brut Nature
Champagne / Frankrike / André Clouet / 750 / 7546 / 409 kr / 92+
Dosagen är under 0,3g/100 ml vilket innebär att denna champagne är så gott som helt torr, likväl föreligger en mycket snygg och naturlig bitterljuv söt tråd i fruktigheten. Lika välslipat är de lime och äppeltoner som biter sig fast med stora förtjänster i de mer rödbärigt och blommigt spelande noterna. Där finns även en försiktigt vegetal ådra reflekterande vinbärsblad. Den lilla fatdelen i hanteringen ger små nötiga instick och exakt kryddighet som framkallar ett elegant temperament. Det föreligger även en spirande syra som gifter in sig och skapar vitala och livfulla gener med god åldringspotential. Delen reservevin ger mognadstoner i form av brioche, och hade vi inte vetat så hade vi blint påstått att här finns en liten del chardonnay. Vilket visar på vilken fin komplexitet André Clouet´s pinofrukt besitter. Det kalkdragna tannindrivet ger även en vink om en excellent jordmån för samma frukt. Silver Brut Nature gnistrar livfullt och klart, men avviker inte från sin sofistikerade hållning i något skede.
Det är en väldigt bra och lustfylld ”investering”.
Deutz Brut Classic
Champagne / Frankrike / Deutz / 750 / 7487 / 559 / 92+
Årgång 2021 var utmanande, för satt inte säga utmattande i Champagne där man fick kämpa emot både svår vårfrost och övergeneröst regn med utbrott av mögelsvamp som följd. Skördeuttaget blev lågt och vi kommer inte få se en stor flora av vintagechampagne anno 2021. Men de odlare som lyckades bra med vingårdarna ger oss en buteljerad årgång att verkligen se fram emot, och champagne där basårgången 2021 blendas med reserveviner har excellenta förutsättningar.
Som med denna Classic Brut. Reservedelen fått lite mer plats som följd av det låga skördeuttaget, och med det sätter Deutz blenden mycket väl i den senaste buteljeringen av husets grundpelare. Här finns en enhetlig och orkestral bjudning av spritsande syra i pardans med smekande sötma, mineraliskt polerade tanniner och ungdomlighet med aprikosig citrus och gröna äpplen, liksom mognad med nöt och brioche. Chardonnayfrukten är alltid stark i denna champagne och står ut bra i basårgången, pinot meuiner fortsätter stärka blommigheten och de aromatiska slingorna, och de vitblommande röda bärslingorna från pinotfrukten är genuint attraherande.
Det är en elegant och estetisk Deutz Brut Classic.
Louis Roederer Brut Vintage 2016
Champagne / Frankrike / Louis Roederer / 76510 / 799 kr / 94
Pinot noir, som skördas från de ursprungliga vinstockarna från husets egendom La Montagne som förvärvades i mitten av 1800-talet, är den stora stjärnan i denna brut, men dansen fullbordas med den del stolt chardonnay som oftast tillsätts, i årgången 32% och starka sådana. Dosagen är 7gr/l och 2016 är mycket elegant med starka drifter, som agerar med stor självbehärskning och självförtroende. Med årgången i sig och med druvstjärnan i fokus, vibrerar det av vinöst och kalkifierat svepande dyningar här. Ett greppande inledande mousse pekar ut riktningen innan lugnet lägger sig och syran integreras elegant i den vitblommande fruktighetens öppningar av limezest etsade röda bär, äpple och honungsnotad citrus med brioche och nöt i kanterna. 2016 besitter vidare en underbar bittersweetnes och strålar med en oemotståndlig ungdomlig kyla i sin samtidigt mer mottagande mognad. Det är en fantastisk kombination, som har potentialen att driva det här vidare ett antal år framöver.
Bollinger Special Cuvée Brut
Champagne / Frankrike / Champagne Bollinger / 750 ml / Nr 7418 / 649 kr / 93
Fransk snobbism är lika älskat som låt oss säga mindre älskat runt om i världen. Men beträffande denna champagne är det Georges Bollingers brittiske agent som står för en numera legendarisk, brittisk högdragenhet och döpte champagnen 1911 till “Special Cuvée” då han ansåg att ”non-vintage brut” inte klingande fint nog för SC´s kvalitet, ungefär. Och med en blend av nyare årgång och reserve viner där en del lagrats i magnum mellan 5 och 15 år prickar vinet alltid in högt. Det är en champagne som bjuder in med en distinkt öppenhet i sin vinösa mousse. Nöt och småhonungsnoter förgyller den citrus och äppliga dominansen, där mogna, röda bär ges en elegant söt tråd med ett avspänt leende. Syra och mineraliska bottnar friskar och trimmar strukturellt och en nobel kryddighet sätter agendan i avslutet. Bollingers brittiska agent skulle nog bli heligt förbannad på riktigt om vi kallar Special Cuvée en elegant vardagschampagne. Så låt oss med respekt för det, säga att den förgyller vardagen mästerligt.
Special Cuvée finns även som halvflaska och magnumflaska på samma artikelnummer. Pris 359 respektive 1499 kr.
Pierre Péters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Pierre Péters / 750 / 7350 / 489 kr/ 93
Det måste sägas först och direkt; Pierre Péters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs är en champagne i ”vardagsprisklassen” med excellenta champagneegenskaper där priset förvånar mer positivt än negativt. En champagne med vackra bjudningar av det bästa från olika årgångar, med fingertoppskänsla och utsökt smaksinne i fråga om konsten att blenda och hitta rätt i alla de olika reserve vinerna legerat med basårgången som i denna buteljering är 2020. Rodolphe Péters har dessutom en enastående, elegant vinkänsla som smittar av sig på hans champagne.
Här finns således en fin vinös slagsida, inte minst i det utsökt silkigt fästande tannindrivet och den elegant kryddiga skärpan. Här finns en bra balans mellan frukt och distingerade mineraler och det är lika komplex som harmoniskt i fruktens sinnligt ungmogna nobla noter av lime, orange citrus och äpplen, med persika, nöt och en begynnande brioche i mognaden. Det kittlar även med oxidativ puts, fast egentligen mer åldrande källarkänsla än oxidativt, som snyggt förstärker intrycket av reserve delen, och samtidigt framkallar nostalgiska känslosträngar. Det är en stor njutning och Pierre Peters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs utgåva anno 2024 mår riktigt bra!
Palmer & Co La Réserve
Champagne / Frankrike / Palmer & Co / 7372 / 389 kr / 91+
I denna butelj och i jämförelse med den sista med namnet Brut Réserve, aningen mindre chardonnay, aningen mer pinot och aningen mindre meunier. Det är en utsökt sammansatt och balanserad champagne där det nya namnet kanske även ger en större fingervisning om själva kvaliteten. Flirtandet med en exotisk fruktighet tonandes persika, ananas och mango i den dominerande och mer klassiskt nötfläktande limedragna citrus och äppelnyanserna med kittlande röda bär i djupet, är både attraherande och lockande. Små gräsjordade örtvinkningar ger en finstämd vegetal vind.
Som alltid uppträder huset och inte minst denna La Réserve med starka vinöst eleganta drag och däri med en klar och ödmjukt slipad tanninstruktur som förstärker den vinösa slagsidan. Faktum är att det här är en champagne som tilltalar de burgundiska smaklökarna inom oss alldeles förträffligt. Dessutom är det sammantaget en mycket stolt buteljering och en harmonisk champagne som tar emot oss med stort hjärta idag, och med en fingervisning om bra kommande år.
Charles Heidsieck Brut Réserve
Champagne / Frankrike / Charles Heidsieck / 750 / 77522 / 579 kr / 93+
2019 bjöd på en hel del ”hot” som bland annat frost under ett kallt april, hagel, torka och extrema värmetoppar under sommaren. Dessutom gav en regnig och varm maj risker för mögelsjukdomar. Trots detta – eller tack vare detta…(!) – står årgången i slutändan stark och stolt och anses även generellt som mycket bra.
Årgången har även landat synnerligen godartat i Charles Heidsieck´s flaggskepp. Druvblenden är som alltid väl avvägd, liksom fördelningen mellan de olika reservevinerna kontra basårgången. Som alltid finns här en linje mellan sitt ursprung och sin mer söderbelägna dignitet Bourgogne, då inte Chablis utan då Côte de Beaune. Det vinösa anslaget sviker inte. Svalkande varm passion är en komplex natur, som när det mynnar ut som i denna champagne, defacto är underbart. En välsituerad syra lägger sig elegant tillrätta i fruktens brioche och nötkännande, väl sammansatta noter av citrus, äpplen och persika. Pinotfruktens mer rödbäriga hållning ger sin mogna och småsöta smakkulör i djupet och den kalkigt noterade tanninstrukturen rör sig med graciösa rörelser. Den lilla fatvinifierade delen ger ifrån sig en smekande kryddighet och förstärket djupet och harmonin.
Charles Heidsieck Brut Réserve är i sin nya utgåva en underbart njutningslysten champagne.