Hem Vinvärlden Chapoutier – så mycket mer än bara Rhônedalen

Chapoutier – så mycket mer än bara Rhônedalen

av Niklas Jörgensen

Även om biodynamikern Michel Chapoutier är synonymt med Rhônedalen så började han tidigt snegla utanför regionens gränser. Till andra delar av Frankrike men även utanför landet, Australien exempelvis, där han driver sitt Domaine Tournon-projekt. Ett område som däremot inte är allt för avlägset Rhône och som i grunden arbetar med samma druvsorter är Roussillon där Chapoutier sedan tjugo år tillbaka driver Domaine de Bila-Haut. Dags för sista serien i min Chapoutier-trilogi och i mitt glas; 2019 Bila-Haut Occultum Lapidem.

Han är i Alsace, i Portugal, i Australien, Rhônedalen såklart och så då i Roussillon. Även om Michel Chapoutiers äventyr tar honom till olika platser i vinvärlden så handlar mycket likväl om Rhônedalen. Därför är ändå satsningen på Roussillon extra spännande då druvmaterialet påminner till stor del om Rhône men förutsättningarna skiljer sig geografiskt och inte minst klimatmässigt där Roussillons värme kan vara knepig att bemästra men där en komplex terroir, höjd och maritima influenser gör det så spännande. Inte minst är det hem för många hantverksproducenter som är ett par tusen till antalet även om det mesta av produktionen är signerat kooperativen.

Niklas om 2019 Domaine de Bila-Haut Occultum Lapidem

Occultum Lapidem handlar om tre druvor; syrah, grenache och carignan. Tre stora personligheter där alla tillåts visa upp sina attribut i slutblenden. Initialt bjuder vinet onekligen på hintar som tar mig till södra Rhônedalen men det är ändå annorlunda, har sitt alldeles egna uttryck. Det vilda och busigt vackra i syrah möter det fylliga och kirschigt örtiga i grenache. Carignan kompletterar med ”vildhet” i form av vitpeppar och mer örter men även tanniner. Frukten är ännu i pole position med hallon, kirsch, kryddor, bränd jord och vitpeppar i rent och flirtigt utförande. Smakprofilen uppvisar intensitet, mogen mörk bärfrukt, täta tanniner och kryddighet i det lätt bittra som skänker spänning till vinet. Omfamnande, kvardröjande och så gott i sin alldeles egna stil!

90 p

Vinet som kan hantera de mest smakrika rätterna och massor av örter och vitlök. Vinet som du kan ha i glaset när du sköter grillen och sveps in i en rökdimma. Onekligen är det ett formidabelt köttvin men rata inte en auberginegratäng med massor av smakrik ost!

Occultum Lapidem finner du i vissa Systembolagsbutiker men kan utan extra kostnad beställas hem till ditt föredragna. En flaska (75 cl, 14,5%) kostar 179 kronor och har artikelnummer 74168.

Till Systembolaget >>>

Missade du del 1 och 2?
Del 1 >>>
Del 2 >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING