Chapoutier skeptisk till naturviner

Verklighetsfrämmande hippies som gör defekta viner, det kallar Chapoutier naturvinsproducenterna i Decanter. – Att bruka naturlig vinframställning, det vill säga utan någon svaveldioxid för att stabilisera vinet, är strunt, hävdar Chapoutier. Hur kan någon låta giftig jäst utvecklas så att den lever i vinet. Det blir vinäger, dålig vinäger. Bara under de senaste månaderna har Decanters egna skribenter uttryckt starkt motstridiga åsikter om naturligt framställda viner. Kolumnisten Andrew Jefford skrev nyligen att metoden kan resultera i viner med ”ett oanat landskap av arom och smak” men hävdade samtidigt att det gränsade till kvacksalveri. Dessa vinmakare, hävdade Jefford. Satt med armarna i kors och stirrade i taket medan deras viner försummades. En annan decantermedarbetare, Isabelle Legeron – Master of Wine – menar tvärtom hur bisarrt det är att vi ifrågasätter tillsatser i mat medan vi glatt dricker viner som behandlats. – Vi hyllar stinkande, opastöriserade oster för sin unika smak och njuter av grumlig äppelmust medan vi insisterar på vin som är sterilt och slätstruket, menar hon. Fritt översatt från Decanter