Chark-SM utser Sveriges bästa charkuterier för tionde gången

Livets Goda 2 Oct, 2018
Mat och Restaurang Runt 5000 charkuterier har sedan starten 2001 genomgått de hårda kvalitetsbedömningarna. Den 8 november är det äntligen dags för det tionde Chark-SM i Eriksbergshallen i Göteborg. Svenska Mästare utses i 17 klasser, bland annat i den nya färskkorvsklassen och de prestigefulla klasserna julskinka och klassiskt kryddade korvar.


Chark-SM pokal. Foto: Faramarz Gosheh

Chark-SM är branschens största händelse. Sedan 2001 har man gjort det enklare för konsumenter att välja riktigt bra charkuterier. Från att man 2001 presenterade fyra stolta vinnare utser man i år Svenska Mästare i 17 klasser, efter en heldag med mässa och konferens. Både genom utbildning och inspiration, men främst genom den respons som varje tävlande produkt får, har Chark-SM genom åren bidragit till kvalitetsutveckling.

– Chark-SM har sedan starten velat både uppmuntra och fira, men också utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch. Mycket har hänt på 17 år och branschens förutsättningar förändras hela tiden. I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen, säger Carina Gatzinsky, projektledare för Chark-SM.

Chark-SM arrangerades för första gången 2001 av SIK (nu RISE) och Köttbranschens riksförbund (nu Kött och Charkföretagen). Inspirationen kom från en tysk förlaga som fokuserade på just kvaliteten och prisutdelningen hölls hos SIK. Efter ett par uppskattade arrangemang valde man snart att lägga in en högre växel. Idag är Chark-SM Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och är ett av livsmedelsveriges största samlingsplatser. (se bilaga för mer information)

Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.

– Färskkorv är en produkt som växt något otroligt de senaste åren och som har helt andra egenskaper än rökta korvar. Därför känns det helt rätt att ge den en egen klass. Årets smakförnyare kommer att belöna innovation med fokus på den viktigaste delen: smaken! Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM.

I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag bedöms av ett 40-tal domare den 9-10 oktober. Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet