Chark-SM utser Sveriges bästa charkuterier för tionde gången

Livets Goda 2 Oct, 2018
Mat och Restaurang Runt 5000 charkuterier har sedan starten 2001 genomgått de hårda kvalitetsbedömningarna. Den 8 november är det äntligen dags för det tionde Chark-SM i Eriksbergshallen i Göteborg. Svenska Mästare utses i 17 klasser, bland annat i den nya färskkorvsklassen och de prestigefulla klasserna julskinka och klassiskt kryddade korvar.


Chark-SM pokal. Foto: Faramarz Gosheh

Chark-SM är branschens största händelse. Sedan 2001 har man gjort det enklare för konsumenter att välja riktigt bra charkuterier. Från att man 2001 presenterade fyra stolta vinnare utser man i år Svenska Mästare i 17 klasser, efter en heldag med mässa och konferens. Både genom utbildning och inspiration, men främst genom den respons som varje tävlande produkt får, har Chark-SM genom åren bidragit till kvalitetsutveckling.

– Chark-SM har sedan starten velat både uppmuntra och fira, men också utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch. Mycket har hänt på 17 år och branschens förutsättningar förändras hela tiden. I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen, säger Carina Gatzinsky, projektledare för Chark-SM.

Chark-SM arrangerades för första gången 2001 av SIK (nu RISE) och Köttbranschens riksförbund (nu Kött och Charkföretagen). Inspirationen kom från en tysk förlaga som fokuserade på just kvaliteten och prisutdelningen hölls hos SIK. Efter ett par uppskattade arrangemang valde man snart att lägga in en högre växel. Idag är Chark-SM Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och är ett av livsmedelsveriges största samlingsplatser. (se bilaga för mer information)

Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.

– Färskkorv är en produkt som växt något otroligt de senaste åren och som har helt andra egenskaper än rökta korvar. Därför känns det helt rätt att ge den en egen klass. Årets smakförnyare kommer att belöna innovation med fokus på den viktigaste delen: smaken! Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM.

I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag bedöms av ett 40-tal domare den 9-10 oktober. Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg.


Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018
Artikelarkivet