Hem Mat & Restaurang Chark-SM utser Sveriges bästa charkuterier för tionde gången

Chark-SM utser Sveriges bästa charkuterier för tionde gången

av Livets Goda


Chark-SM pokal. Foto: Faramarz Gosheh

Chark-SM är branschens största händelse. Sedan 2001 har man gjort det enklare för konsumenter att välja riktigt bra charkuterier. Från att man 2001 presenterade fyra stolta vinnare utser man i år Svenska Mästare i 17 klasser, efter en heldag med mässa och konferens. Både genom utbildning och inspiration, men främst genom den respons som varje tävlande produkt får, har Chark-SM genom åren bidragit till kvalitetsutveckling.

– Chark-SM har sedan starten velat både uppmuntra och fira, men också utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch. Mycket har hänt på 17 år och branschens förutsättningar förändras hela tiden. I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen, säger Carina Gatzinsky, projektledare för Chark-SM.

Chark-SM arrangerades för första gången 2001 av SIK (nu RISE) och Köttbranschens riksförbund (nu Kött och Charkföretagen). Inspirationen kom från en tysk förlaga som fokuserade på just kvaliteten och prisutdelningen hölls hos SIK. Efter ett par uppskattade arrangemang valde man snart att lägga in en högre växel. Idag är Chark-SM Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och är ett av livsmedelsveriges största samlingsplatser. (se bilaga för mer information)

Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.

– Färskkorv är en produkt som växt något otroligt de senaste åren och som har helt andra egenskaper än rökta korvar. Därför känns det helt rätt att ge den en egen klass. Årets smakförnyare kommer att belöna innovation med fokus på den viktigaste delen: smaken! Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM.

I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag bedöms av ett 40-tal domare den 9-10 oktober. Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg.

RELATERAD LÄSNING