- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Charktallrik, rostade frön, levain med soltorkad tomattapenade & en Smoky Sour

Charktallriken hör till våra absoluta favoriter att servera som förrätt, dels för att det är tacksamt enkelt dels för att det till rätt dryck är vansinnigt gott och smått beroendeframkallande. Här testar vi förmodligen gemene mans uppfattning om vad som ska serveras därtill när vi svänger samman en Smoky Sour på Bunnahabhains fina Islaywhisky Moine.

Förslag på charktallrik

Mixade sorter av salami, undvik de starka
Lufttorkad skinka, vi valde mangalica som påminner om pata negra
Oliver
Rostade frön (vi rostade upp solrosfrön och pumpakärnor med salt och örter)
Levainbröd, stekt i olivolja och med tomattapenade på ena sidan
Salt, svartpeppar, kapris, bladpersilja

Drinkbas

Bunnahabhain Mòine, Islay, Skottland

art.nr. 10106, 700 ml, 46,3%, 413 kr, 93 p
Grundbulten med skeppsrep, torv, aska och tjärad eka sitter i ryggmärgen i den maritimt snyggt lakritshintade och saltstänkta citrus-, sultanrussin- och körsbärsfruktigheten, och destilleriet må själva slå fast whiskyn befinner sig i kategorin ”heavily peated”, men det är en rökighet skapad med stor fingertoppkänsla och det mynnar ut i en tydlig men subtil och förfinad rökighet. Sötman är nyanserad och elegant skuren och ger ifrån sig fina vanilj-, choklad-, toffée- och honungsvindar. Fatlagringen i ex bourbon, sherry och rödvinsfat ger just en vinös slagsida liksom ett kryddigt bett med viss ingefära i garneringen. I avslutets vindar nosar vi även upp lite välplacerad och läderpräglad tobak.

Smoky Sour

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här