Hem Vinvärlden Charles Heidsieck Brut Réserve – stilsäker champagne till svårslaget pris!

Charles Heidsieck Brut Réserve – stilsäker champagne till svårslaget pris!

av Niklas Jörgensen

Bland de bästa köp du kan göra när det kommer till champagne, ja dit räknar jag tvivelsutan Charles Heidsiecks Brut Réserve som oavsett basårgång konstant levererar på en nivå som få Champagneproducenter kan mäta sig med. Att prislappen dessutom är sympatisk gör det hela bara än härligare. I mitt glas; Brut Réserve med basårgång 2016.

Det är alltid lika spännande att prova den senaste buteljeringen av Brut Réserve från Charles Heidsieck och jag gör nu min debut när det kommer till 2016 som bas. En årgång som favoriserat de blå druvsorterna men som också hörde till en av de tuffare för vinbönderna att hantera. Inte minst var skörden rejält reducerad, uppåt en tredjedel jämfört med året innan. Men här har vi en producent som vet hur en slipsten ska dras och som dessutom jobbar med oerhört stor andel reservviner, det äldsta i denna blend är exempelvis från kanonårgången 1996. Och jo, precis som vanligt, är det ett mindre mästerverk!

Niklas intryck Charles Heidsieck Brut Réserve med basårgång 2016

Jag har ju liksom vant mig vid den vansinnigt höga nivån som chefsvinmakaren Cyril Brun har förmågan att konstant leverera så överraskad blir jag knappast längre när en ny lika stilsäker och kvalitativ tappning av Brut Réserve når marknaden. Men ändå lite för nu pratar vi basårgång 2016 och det var en årgång som bjöd vinodlarna i Champagne på sina prövningar. Cyril med sitt team har dock gjort ett mästerligt jobb och jag får känslan när jag doftar på vinet att det ligger än större fokus på de blå druvorna, inte minst pinot noir, för här bjuds rödbäriga inslag med hallon i spetsen, blomaromatik, örtiga nyanser och med en citrushintande touch i bakgrunden. Skolkrita, fransk nougat och rostat ljust bröd skänker spets och de dragen följer även med i den komplexa smaken där nötigheten möter stenfruktiga nyanser, rödbärig frukt och skalstram citrus. Moussen smeker varsamt, blir närmast krämig och det finns ett kryddigt fästande syrlighet som jag är väldigt svag för. Avslutet lägger fokus på renhet, är behagligt kvardröjande och jag konstaterar att det är en konst det som Cyril Brun & C:o bemästrar, att år ut och in leverera på en så hög nivå sam man gör.

93 p

Skaldjurssäsongen är snart här med de finaste exemplaren och det är precis vad jag vill servera till Brut Réserve. Gratinerade havskräftor eller varför inte bara rårakor med färskskalade räkor och löjrom. Enkelheten men med fokus på råvaran, svårare behöver det inte att vara.

Charles Heidsiecks Brut Réserve har artikelnummer 77522 och en flaska (750 ml, 12%) kostar 469 kronor. Den finns på hyllorna i 75 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem vinet utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>>

Inspiration: Högrevsburgare

Recepet (för 4 personer)
1 kg grovmalen chuckroll/högrev
1 stor matsked dijonsenap
1 ägg
4 skivor cheddarost av god kvalité (går att byta ut mot en mer smakrik ost om så önskas)
1 bifftomat, skivad
4 blad isbergssallad
4 hamburgerbröd (vi använde Korvbrödsbagarns Brooklyn burgers bun)
600 gr potatis av valfri sort
Salt
Peppar
Smör
Olja

Bearnaise (egengjord enligt nedan recept, eller färdigköpt)

GÖR SÅ HÄR

Bifftomat
Skär upp 4 skivor bifftomat och salta rikligt på båda sidorna. Lägg skivorna i ett durkslag och låt stå under tiden som du förbereder och tillagar hamburgarna. Ju längre tid tomaten får ligga och dra sig i saltet, desto större koncentrerad ”tomat”-smak.

Hamburgare
Lägg den rumstempererade färsen i en bunke och blanda försiktigt med senap, ägg, salt och peppar. Forma till 4 hamburgare. Hetta upp olja och smör i en stekpanna på högsta värmen och lägg sedan på hamburgarna. Stek på medelhög till hög värme under 3-4 minuter innan du vänder köttet. Lägg på cheddarskivorna och fortsätt steka i 3-4 minuter till. Lägg hamburgarna på en skärbräda och låt vila i några minuter. Medan köttet vilar så grillar du snabbt brödet på en varm grillpanna till dess att du fått fina ränder och en lätt rostad yta.

Pommes frites
Skrubba potatisen (låt skalet vara kvar) och skär bort långsidorna för att få en sådan rektangulär form som möjligt. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Skölj potatisen i en skål med kallt vatten till dess att vattnet är klart, ta upp pommesen och torka av med hushållspapper. Häll ut vattnet ur skålen och lägg tillbaka pommesen för att sedan ringla över rikligt med olja. Vänd runt ordentligt så att potatisen blir helt täckt av oljan. Lägg ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka en halvtimme eller till dess att de är gyllene. När de är klara lägger du tillbaka dem i skålen för att sedan salta rikligt, skaka runt ordentligt och servera.

Tips: För att få en fin ”smält” cheddarost så kan du hälla lite vatten i stekpannan när köttet nästan är klart och direkt efter täcka hamburgarna med en kastrull eller liknande. Vattenångan gör att osten smälter direkt och lägger sig fint över hamburgaren.

Bearnaise (så gör du egen)
Ca 200 g smör
2 msk vitvinsvinäger
Ca 1 dl vatten
2 schalottenlökar, finhackade
6 st krossade vitpepparkorn
2 äggulor
2 msk bladpersilja, hackad
2 msk dragon, hackad

Smält smöret i en kastrull. Häll vinäger, hälften av vattnet, schalottenlök och vitpeppar i en annan kastrull och låt koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätter du resten av vattnet.

Sätt kastrullen i ett vattenbad med varmt vatten – dock ej kokande.
Tillsätt äggulorna medan du vispar till såsen fått en krämig konsistens. Ställ åt sidan på ett kallt utrymme så att såsen inte fortsätter att tjockna. Nu tillsätter du det smälta ljumma smöret under kraftig vispning, ta lite smör i taget. Vispa in smöret ordentligt och se till att allt blandas. Tillsätt bladpersilja och dragon – blanda ordentligt. Smaka av med salt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING