Hem Vinvärlden Charles Heidsieck skiner i nya årgångarna

Charles Heidsieck skiner i nya årgångarna

av Livets Goda


Efter en försäljningsdipp på 90-talet är champagnehuset Charles Heidsieck tillbaka på banan på allvar, och det är man mycket välförtjänt då det ordagrant gnistrar om champagne man levererar. Uppföjaren till 1995 Heidsieck Blanc des Millénaires är alltså årgången 2004, och på frågan om varför det dröjt tills nu med en ny årgång svarar Stephen Leroux på CH sjäv, en dag i slutet av mars när han besöker Livets Godas redaktion, att det helt enkelt inte funnits någon efterfrågan. Men det har som sagt ändrats. Försäljningsdippen under 90-talet kan nog delvis förklaras med att CH helt enkelt inte stod högt i kurs bland champagnekonsumenter runt om i världen, och då inte minst i Sverige. Det fanns ingen prestige eller stjärnglans över huset, det fanns rykten om att man inte gjorde tillräckligt bra champagne. Arbetet med att förändra den kursen kan jämföras med ett stort tankfartyg som ska ändra sin riktning: det tar tid.

För undertecknads spekulerande del kan en annan orsak också vara, speciellt i Sverige, att det handlar om att Charles Heidsieck buntades ihop i samma andetag som Piper-Heidsieck som i ärlighetens namn inte rosat marknaden med speciellt ”rolig” champagne. Men nu börjar det flesta förstå att här ska saker och ting skiljas åt och där Piper spelar i division 1 och får ses som brukschampagne för student- och taklagsfester, så spelar Charles permanent i Elitserien med alla sina champagner på planen. Vill vi ha riktigt bra, elegant och inte minst extremt god champagne så är CH ett säkert val. Redaktionen slog sig som vanligt ner vid Livets Goda baren och filosoferade över innehållet i buteljerna som skulle avhandlas.
Så…

2004 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires
Champagne / Frankrike / Nr 97037 (360 fl) / 1 499 kr / Livets Godas poäng: 97
När vi nästan inte trodde det kunde bli bättre efter årgång 1995 av denna geniala champagne så kommer 2004 då och kör omkull oss. Det är en strålande champagne som inte bara klarar av att på ett lysande sätt följa upp 1995, den hanterar även efterskalven av den beryktade årgången 2002 i samma andetag. Det råder en elegant, maritim slöja över 2004, moussen är timid och distinkt på samma gång, de småsmörigt mandelnötiga och brioche hintade anslagen är utsökt avvägda. Citrusfrukten har en orange fägring i sig och samspelar snyggt med lätta äpple och blommiga vindar och sätter sig djupt in i champagnen där silkigt och fylligt krispiga tanniner liksom kryddigheten smeker gommen och en mineralisk fläkt ger den rätta fräschören i denna balanserade och elegant kropp som också har den där typiska CH-krämigheten i det långa avslutet. Det här är en alldeles briljant och smått förförisk champagne.
1993 släppte Charles Heidsieck sin första årgång av Blanc des Millénaires, 1983. Sedan dess har huset endast lanserat fyra årgångar: 1985, 1990, 1995 och nu 2004. Chardonnay-druvorna hämtas från fem crus i Côte des Blancs: Oger, Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant och Vertus

2006 Charles Brut Millésimé 2006
Champagne / Frankrike / Nr 99048 / 699 kr / Livets Godas poäng: 94
Vill man gå ner i pris men ändå inte tulla så förbaskat mycket på kvalitet så har vi ju detta alternativ. 600 buteljer släpptes idag på SB och det är inte så mycket annat för er att göra än att trycka på inhandla knappen mentalt. Druvblenden utgörs av 59 % pinot noir och 41 % chardonnay från 10 utvalda crus och som i butelj uppvisar en elegant, närapå exotisk nyans där persika, kokos och aprikos kamperar snyggt med citrusfrukten. Försiktiga saffransinslag smyger runt liksom nötter och brioche. Syran och den mineraliska grunden ger en underbar skärpa i strukturen samtidigt som vi får ett fräscht krämigt avstamp i det väl tilltagna avslutet.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING