Hem Vinvärlden Charles Smith – inte bara rött utan även superb chardonnay!

Charles Smith – inte bara rött utan även superb chardonnay!

av Niklas Jörgensen

Charles Smith har visat världen att Washington State kan producera syrah och cabernet sauvignon av högsta klass men något som det talats mindre om är potentialen i chardonnay. Med den limiterade etiketten Sixto bevisade han dock spännvidden på delstaten och att den gröna druvan visst kunde tämjas även här och nu har så turen kommit till de så prisvärda Substance-vinerna att få sällskap av en chardonnay!

Livets Goda besökte Charles Smith och dennes vinmakare Brennan Leighton i februari, precis innan världen gick ner i lock down. En fantastisk upplevelse där två synnerligen färgstarka personligheter bjöd generöst av sin tid och viner. Det provades Substance i olika årgångar och etiketter bland mycket annat och när man sitter med dessa viner framför sig så är det omöjligt att inte fokusera på den qpr de ändå besitter – quality price ratio. Men det är så Charles vill ha det, så många som möjligt ska kunna vara med och dricka bästa möjliga för en i sammanhanget sympatisk prislapp. Substance Chardonnay är verkligen ett exempel på detta.

Charles Smith hämtar druvorna från vingården Frenchman Hills i Columbia Valley, normalt sett en varm del av Washington State men tack vare ett högre vingårdsläge så kyls rankorna ner något. Som alltid med vinerna från Charles & Brennan så är det druvornas naturliga jäst som används och vinet lagras på franska ekfat under 10 månader varav en tredjedel är nya.

Niklas om 2018 Substance Chardonnay från Charles Smith

En ny vit Substance har gjort sin entré och passar på att göra så i en för Washington State strålande årgång. Doften är initialt lätt krutrökig, sannolikt på grund av den medvetna reduktiva vinmakningen, och jag finner hintar av sval men ändå solmogen frukt där persika, stenfrukt och citrus kikar fram. Lite vanilj och ananas i periferin. Om doften mer är åt det opulent strama hållet så är det desto mer Charles Smith-rikedom i smaken där frukten är generös men med struktur och textur på plats. Det är helt enkelt en chardonnay som du med glädje dricker utan att överanalysera. ”It’s just wine. Drink it!” som Charles själv säger.

Intrycket: 91 LGP

Substance Chardonnay återfinns i beställningssortimentet och en flaska (75 cl, 13,5%) av 2018 kostar 179 kronor och har artikelnummer 79566. Du beställer det helt enkelt till din föredragna systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING