Hem Vintips Charles Smith “The Creator” 2019 – 95p

Charles Smith “The Creator” 2019 – 95p

av Anders Enquist

Ny årgången, 2019, av Charles Smith vinpjäs The Creator finns nu att tillgå på Systembolaget. Det är en årgång som visar upp en galant fräschör i rikedomen. 

Druvblenden i The Creator 2019 är 73% cabernet sauvignon ackompanjerat med 27% syrah, som har skördats från den drygt 14 hektar stora Powerline Estate Vineyard i centrat av Walla Walla Valley.

På 366 meter över havet är vinrankorna planterade i väldränerade jordar med stenar och underliggande lager av sand och grusavlagringar. Lagringen pågick under 21 månader i franska ekfat, varav 52% nya.

The Creator

The Creator 2019

Washington State / USA / House of Smith / 750 ml / Nr 72352 / 749 kr / 95
Årgång 2019 var av svalare karaktär och gav druvorna en bra tilltagen hängtid och långsammare mognad vilket även präglat vinet i årgången. Vi en mer finslipad ådra och ett fräscht driv i den expressiva karaktären.    

Här finns bra syra, ren och rödnosad junonisk cassis, plommon och körsbärsfruktighet med precision i mognaden och kryddighet i steget, fästande mineraliska lager och en attraherande lakritsnosad örtnot. Tannindrivet är rent utsagt strålande och driver, stöttar och drar gränser med både varsam och bestäm hand.

Det är en The Creator med harmoni och finess i sin egna kraft.

The Creator finns att enkelt beställa på Systembolagets beställningssortiment HÄR

RELATERAD LÄSNING