Charmerande rosé från MGM Mondo del Vinos Enzo Bartoli-serie

Livets Goda 3 May, 2018
Vin Rosésäsongen är på intågande. Egentligen borde vi måhända inte prata om en så pass populär vinstil i form av årstider, det har onekligen sina tillfällen året om, men med majoriteten av roséviner så är det inte mycket som slår den senaste årgången. Mångfalden till trots, vi korkar ändå upp för fräschören även om det naturligtvis finns rosé som växer med lagring.

Just nu är det som tyskarna säger, spargelzeit. Sparrissäsong. Inte den lättaste grönsaken att matcha till vin även om riesling ofta hanterar utmaningen med bravur. Den lilla bitterheten som uppstår i sparris efter tillagning blir inte allt för sällan metallisk med vin men förutom nämnda gröna druva så är ofta flertalet roséviner en grym sparringpartner.

Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första rosé - en 2017 Rosato som baseras på två piemontesiska druvor, barbera och dolcetto. Den förstnämnda dominerar med sina 65% men bägge har medvetet skördats för tidigt för att accentuera friskheten i det färdiga vinet.

Och så var det då det där med sparris. Är denna rosato månne en fin kombo med vårens stora favorit? Jodå, det sitter som en smäck men innan tankar kring vinet och maten så är det på sin plats med intryck från 2017 Enzo Bartoli Rosato.

2017 Enzo Bartoli Rosato, MGM Mondo del Vino, Piemonte (Nr 77940, 109 kr)
Utseendet följer rådande rosétrend med sin lökskalsfärgade, närmast vattenklara nyans. Den ungdomliga, lite bångstyriga doften är generös i sin framtoning och det dyker upp toner av allt från äpplen, fläder, persika, vinbär och smultron till grapefrukt. Ett geléhallon ovanpå det samtidigt som det finns en blomstrig känsla. I gommen en ljust rödbärig frukt med fin kryddig intensitet i mittpaletten. Framförallt solmogna hallon och smultron kikar fram och blodgrapesyran skänker fräschör. Torrt, bärfruktigt rent avslut med kvardröjande kryddighet.

Livets Goda intrycket: 5/5 poäng*

På tallriken till rosato-vinet; pankopanerad torskryggfilé på en generös bädd av råstekta gröna sparrisar och runtomkring majonäsklickar med miso. Galet enkelt, galet gott. Och rosévinet fångar upp sparris fint, rundar av och är dessutom bästa vän med den umamismakande majonäsen. Välkommen våren, välkommen spargelzeit!


Vid beställning om tre flaskor (327 kr) levereras vinerna i trälåda. Naturligtvis går det även bra att beställa flaskorna styckvis.

 

Vinet kan ni beställa här >>

 

* Poängskalan
5 poäng - Ett excellent rosévin
4 poäng - Ett mycket bra rosévin
3 poäng - Bra rosé som gör jobbet
2 poäng - Acceptabel rosé
1 poäng - Inte så acceptabel

 


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet