Charmerande rosé från Enzo Bartoli-serien

Niklas Jörgensen 3 May, 2018
Vin Rosésäsongen är på intågande. Egentligen borde vi måhända inte prata om en så pass populär vinstil i form av årstider, det har onekligen sina tillfällen året om, men med majoriteten av roséviner så är det inte mycket som slår den senaste årgången. Mångfalden till trots, vi korkar ändå upp för fräschören även om det naturligtvis finns rosé som växer med lagring.

Just nu är det som tyskarna säger, spargelzeit. Sparrissäsong. Inte den lättaste grönsaken att matcha till vin även om riesling ofta hanterar utmaningen med bravur. Den lilla bitterheten som uppstår i sparris efter tillagning blir inte allt för sällan metallisk med vin men förutom nämnda gröna druva så är ofta flertalet roséviner en grym sparringpartner.

Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första rosé - en 2017 Rosato som baseras på två piemontesiska druvor, barbera och dolcetto. Den förstnämnda dominerar med sina 65% men bägge har medvetet skördats för tidigt för att accentuera friskheten i det färdiga vinet.

Och så var det då det där med sparris. Är denna rosato månne en fin kombo med vårens stora favorit? Jodå, det sitter som en smäck men innan tankar kring vinet och maten så är det på sin plats med intryck från 2017 Enzo Bartoli Rosato.

2017 Enzo Bartoli Rosato, MGM Mondo del Vino, Piemonte (Nr 77940, 109 kr)
Utseendet följer rådande rosétrend med sin lökskalsfärgade, närmast vattenklara nyans. Den ungdomliga, lite bångstyriga doften är generös i sin framtoning och det dyker upp toner av allt från äpplen, fläder, persika, vinbär och smultron till grapefrukt. Ett geléhallon ovanpå det samtidigt som det finns en blomstrig känsla. I gommen en ljust rödbärig frukt med fin kryddig intensitet i mittpaletten. Framförallt solmogna hallon och smultron kikar fram och blodgrapesyran skänker fräschör. Torrt, bärfruktigt rent avslut med kvardröjande kryddighet.

Livets Goda intrycket: 5/5 poäng*

På tallriken till rosato-vinet; pankopanerad torskryggfilé på en generös bädd av råstekta gröna sparrisar och runtomkring majonäsklickar med miso. Galet enkelt, galet gott. Och rosévinet fångar upp sparris fint, rundar av och är dessutom bästa vän med den umamismakande majonäsen. Välkommen våren, välkommen spargelzeit!


Vid beställning om tre flaskor (327 kr) levereras vinerna i trälåda. Naturligtvis går det även bra att beställa flaskorna styckvis.

 

Vinet kan ni beställa här >>

 

* Poängskalan
5 poäng - Ett excellent rosévin
4 poäng - Ett mycket bra rosévin
3 poäng - Bra rosé som gör jobbet
2 poäng - Acceptabel rosé
1 poäng - Inte så acceptabel

 


Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet