Charmerande rosé från Enzo Bartoli-serien

Niklas Jörgensen 3 May, 2018
Vin Rosésäsongen är på intågande. Egentligen borde vi måhända inte prata om en så pass populär vinstil i form av årstider, det har onekligen sina tillfällen året om, men med majoriteten av roséviner så är det inte mycket som slår den senaste årgången. Mångfalden till trots, vi korkar ändå upp för fräschören även om det naturligtvis finns rosé som växer med lagring.

Just nu är det som tyskarna säger, spargelzeit. Sparrissäsong. Inte den lättaste grönsaken att matcha till vin även om riesling ofta hanterar utmaningen med bravur. Den lilla bitterheten som uppstår i sparris efter tillagning blir inte allt för sällan metallisk med vin men förutom nämnda gröna druva så är ofta flertalet roséviner en grym sparringpartner.

Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första rosé - en 2017 Rosato som baseras på två piemontesiska druvor, barbera och dolcetto. Den förstnämnda dominerar med sina 65% men bägge har medvetet skördats för tidigt för att accentuera friskheten i det färdiga vinet.

Och så var det då det där med sparris. Är denna rosato månne en fin kombo med vårens stora favorit? Jodå, det sitter som en smäck men innan tankar kring vinet och maten så är det på sin plats med intryck från 2017 Enzo Bartoli Rosato.

2017 Enzo Bartoli Rosato, MGM Mondo del Vino, Piemonte (Nr 77940, 109 kr)
Utseendet följer rådande rosétrend med sin lökskalsfärgade, närmast vattenklara nyans. Den ungdomliga, lite bångstyriga doften är generös i sin framtoning och det dyker upp toner av allt från äpplen, fläder, persika, vinbär och smultron till grapefrukt. Ett geléhallon ovanpå det samtidigt som det finns en blomstrig känsla. I gommen en ljust rödbärig frukt med fin kryddig intensitet i mittpaletten. Framförallt solmogna hallon och smultron kikar fram och blodgrapesyran skänker fräschör. Torrt, bärfruktigt rent avslut med kvardröjande kryddighet.

Livets Goda intrycket: 5/5 poäng*

På tallriken till rosato-vinet; pankopanerad torskryggfilé på en generös bädd av råstekta gröna sparrisar och runtomkring majonäsklickar med miso. Galet enkelt, galet gott. Och rosévinet fångar upp sparris fint, rundar av och är dessutom bästa vän med den umamismakande majonäsen. Välkommen våren, välkommen spargelzeit!


Vid beställning om tre flaskor (327 kr) levereras vinerna i trälåda. Naturligtvis går det även bra att beställa flaskorna styckvis.

 

Vinet kan ni beställa här >>

 

* Poängskalan
5 poäng - Ett excellent rosévin
4 poäng - Ett mycket bra rosévin
3 poäng - Bra rosé som gör jobbet
2 poäng - Acceptabel rosé
1 poäng - Inte så acceptabel

 


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet