Hem Vinvärlden Charmig fransos på magnum – Cuisine de ma Mere Chinon 2022

Charmig fransos på magnum – Cuisine de ma Mere Chinon 2022

av Livets Goda

Charmig fransos på magnum: Nicolas Grosbois döpte sitt charmanta instegsvin till Min mammas kök. Förutom att med namnvalet antyda hur väl vinet gör sig till husmansköket, oavsett om det är franskt eller svenskt, så lyckas Nicolas inkapsla precis allt vad Loire-appellationen Chinon och druvan cabernet franc borde stå för med sitt La Cuisine de ma mère, och nu finns vinet även på behaglig magnumflaska.

Nicolas hör till avdelningen oerhört charmanta, sociala och prestigebefriade vinmakare. Det är lätt att tycka om honom. Samtidigt är det en ödmjuk och nyfiken herre som, sedan starten 2008, än idag söker och håller alla dörrar öppna för hur han vill tolka den druva han arbetar med – cabernet franc. Efter att ha tagit över familjeegendomen Domaine Grosbois så har Nicolas genomfört en rad förändringar där det tveklöst viktigaste är övergången till att bli ekologiskt certifierad. Resultatet märks, inte minst i det älskvärda La Cuisine de ma mère.

Charmig fransos på magnum

Charmig fransos på magnum

Kvarn på bild från Zassenhaus serie Frankfurt.

Livets Goda om:

Cuisine de ma Mere Chinon 2022 – Charmig fransos på magnum

Formidabelt vin i magnumflaska som är perfekt när vännerna kom över på middag. Underbart örtblommigt i doften med ung och pigg rödfrukt, kanel, en näve svenska skogsblåbär och den för cabernet franc-druvan så typiska malört. Ett mycket charmigt vin som ger massor och ändå uppträder slankt och elegant – stor personlighet. Frukten i smaken drar åt mogna tranbär, nypon och blåbär med inslag av kardemumma och lakrits med fina juicy tanniner i avslutet som möts ett av stänk svartpeppar, persilja och lakrits. Ett litet mästerverk i stor flaska med franska vindar signerad Grosbois. Ett vin att ställa på bordet vilken dag som helst!

91 p

Cuisine de ma Mere Chinon 2022
Nr 50136 (1500 ml), 299 kr/st
Chinon, Loiredalen, Frankrike
Säljs i kolli om 3 flaskor (3×1500 ml, 897 kr)

Till Cuisine de ma Mere Chinon på Systembolaget HÄR>>>

Inspireras även av: Baljfärslasagne med fransos på magnum HÄR

 

 

RELATERAD LÄSNING