Den mytomspunna och eftertraktade munklikören Chartreuse är ett hett villebråd och det är inte ovanligt med höga auktionspriser, framförallt på de exklusivare buteljeringarna, då efterfrågan vida överstiger tillgången. Nu är det glädjande så att den svenska importören, Fine Brands, äntligen har fått in en stor laddning av producentens Chartreuse Verte på helflaska, vilket man för första gången på många år nu kan beställa via Systembolagets beställningssortiment. Sedan ska tilläggas att begreppet ”stor laddning” är ett relativt begrepp. I Chartreuse-termer betyder det här att 500 flaskor finns att tillgå innan det åter är tomt i lager.
Livets Goda om Chartreuse Verte (Grön), 55%
Frankrike / Chartreuse / 750 / 84369 / 662 kr
Grunden till den, till volymen största likören, Chartreuse Verte skapades redan 1736, men det var först 1838 som den fick sitt namn. Lagring i åratal på ekfat i olika steg. Både eldigare och örtigare i sin expressiva elegans och har en smärtsamt helande kraft som känns som medicin för själen. Har även en mer stramare fathållning, som ger lite mer svartpepprig fatkryddighet än sina omgivande bröder här. För likören klassiska lakrits och anisnoter, med lite sältade mineraler i djupet. Både skog och hav är närvarande och det är som alltid med denna likör svårt att värja sig när den väl omsluter med den förrädiskt förförande famnen.
Den gröna Chartreusen på helflaska beställer du HÄR
Kort om Chartreuse
Det började för över 400 år sedan i Chartreux bergen utanför Grenoble där Kartuseanmunkarna har bevarat sitt likörrecept hemligt för omvärlden. Minst 130 olika örter sägs finnas i destillaten, men sanningen är väl bevarad inom murarna.
År 1605 fick Kartuseanmunkarna i klostret Vauvert utanför Paris en gåva av Francois Hannibal d’Estrées, marskalk i kung Henrik IV’s artilleri. Gåvan var ett gammalt recept på ett elixir som sades ge den som drack det ett långt liv. Munkarna i Vauvert kunde bara utläsa delar av det komplicerade receptet och skickade det därför till orderns huvudkloster ”La Grande Chartreuse” i de franska alperna. Här samlade klostrets apotekare, broder Jerome Maubec 1737 örter från hela världen och utvecklade det recept för ”Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse” som 1764 modifierades till grön Chartreuse som vi känner den idag. Varje år, 1605, vilket blir 16’e Maj, så firas 1605-Day världen över för att hylla ursprunget till Chartreuse. År 1838 kompletterade munkarna sin gröna Chartreuse med en mildare och lite sötare likör vilken blev gul Chartreuse och därefter har fler olika buteljeringar skapats under historiens gång.
Idag är det endast två kartuseanmunkar, Dom Benoit och broder Jean-Jacques som känner till vilka örter som recepten innehåller och i vilka proportioner de ska blandas. Varje år får de 18 ton av dessa levererade till klostret från hela världen, samt egna odlingar i omgivningen. Dessa skall sedan torkas, krossas och blandas i olika omgångar innan de transporteras till destilleriet i Aiguenoire. Innan likören slutligen tappas på flaska får den mogna på ekfat från Ryssland, Ungern eller Frankrike i munkarnas enorma lagringskällare som sträcker sig 164 meter under marken. Efter åratals lagring beroende på utgåva, är det munkarna och endast de, som avgör om likören är tillräckligt mogen för omvärlden.
Liqueur Chartreuse är i många avseenden en helt unik spritdryck och den enda spritdryck i världen som fortsätter att utvecklas i smak efter buteljering. Där whisky, Cognac, calvados etc stannar upp helt efter destillering, fortsätter Chartreuse att utvecklas ungefär som ett vin. Kanterna blir mjukare, aromer utvecklas och den blir ännu mer komplex, detta trots att all Chartreuse redan är lagrad i åratal på fat.
Läs gärna Livets Godas Specialutgåva om Chartreuse HÄR