Hem Vinvärlden Château des Nages – ett säkert kort i ny årgång

Château des Nages – ett säkert kort i ny årgång

av Livets Goda

Château des Nages hör till de mest säkra köpen på Systembolaget när det dyker upp i det tillfälliga sortimentet, vilket det pånytt gjorde i fredags. 2021 landat och Livets Goda har naturligtvis provat vinet.

Nages är fortsatt en familjeangelägenhet och idag är det femte generationen som driver egendomen i Costières de Nîmes, den mest sydliga delen av Rhônedalen och som drar nytta av de svalkande vindarna från Medelhavet. Vingårdarna är sedan flera år ekologiskt certifierade.

Grenachedominans (60%) i druvblenden adderat med mindre delar av mourvèdre (25%) och syrah (15%). En fjärdedel av vinet lagras i franska ekfat och resterande del i cementankar under 12 månader innan buteljering och det här är ett vin som alltid går under radarn prismässigt, men som sällar sig till de större jaktmarkerna.

Château des Nages

Château des Nages

Chefredaktör Anders Enquist om Château des Nages Vieilles Vignes 2021

Michel Gassier återvände till Château de Nages 1993 och tog sedan över egendomen när hans far Roger gick i pension. Idag är det främst Michel och hans dotter Isabel som ansvarar för denna numera ekologiska egendom i Rhônedalen. Vinet i fråga är en strålande fusion mellan expressiv fruktrikedom och stramande tanninsättningar från jordmånen, där vi har småsten och järnrik röd lera. Druvblenden är 60% grenache, 25% mourvèdre och 15% syrah som skördas från gamla rankor i Rhônedalens sydligaste vingård Costières de Nîmes. Frukten är röd, aromerna mörka, och med väldränerad syra ger legeringen både friskhet och mognad med en sinnlig intensitet och aromatiska kryddningar. Det vilar en ”köttets lustar” i djupet, vilket alltid är en fröjd att ta del av när det kommer  till i viner i denna prisklass. 13-14 grader är maxtemperatur vid servering, idag, och följande sex år.  12 månaders lagring där en fjärdedel lagras i franska ekfat och resterande del i cementtank.

91p

Château des Nages Vieilles Vignes 2021
Nr 92937 (750 ml) 14,5%, 169 kr
Rhonedalen, Frankrike

Vinet finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING