Hem Vinvärlden Château Minutys Rosé et OR visar vad rosé kan vara!

Château Minutys Rosé et OR visar vad rosé kan vara!

av Livets Goda

Älskade rosé. Tidigare en vinstil som stötte på nedlåtande kommentarer från de som gärna satte sig på en piedestal och basunerade ut rätt och fel. Funkar till allt men passar till inget var standardskämtet som rosévinerna fick utstå under lång tid men numer är lustigkurrarna förpassade till skamvrån för rosé idag är inte bara bättre än någonsin, det kan dessutom vara ett riktigt seriöst och högkvalitativt vin. Inte minst om Château Minuty får säga sitt!

Det ljust laxrosa vinet, eller lökskalsfärgade, har sitt ursprung i Provence där man under lång tid tagit vinstilen på största allvar. Och i takt med vinets ökade popularitet så är det provencalska idealet plagierat av övriga vinvärlden. Bättre betyg kan man väl egentligen inte erhålla? En provencalsk rosé har ett strikt regelverk att rätta sig efter och precis som med vitt vin så jäser rosé vid lägre temperaturer då detta bidrar till att bevara aromföreningar som är volatila. Faktum är att en rosé i Provence är ett mer tekniskt krävande vin att framställa jämfört med vitt och rött.

Bland de främsta i Provence hör sedan länge Château Minuty som blickar ut över Saint-Tropez bukten. Familjens instegsvin, M de Minuty, hör till klassikerna och när vinet provas så är det lätt att förstå varför det är storsäljaren nummer ett vid Rivierans främsta glamourtillhåll Saint-Tropez. Men om vi går upp ett par hack i kvalitetsordningen, vad händer då med en Minuty? En hel del faktiskt, det blir till ett superseriöst vin som du behandlar lika respektfullt som ett vitt eller rött av klass – det blir till en Minuty Rosé et OR!

Livets Goda om Château Minuty 2019 Rosé et OR

Det här är rosémallen för den som vill plagiera. Men grejen är att det går bara inte för mycket är unikt med Minuty: läget, kalkstensjordarna och druvorna men inte minst kunnandet. Rosé et OR doftar återhållsamt aromatiskt och örtblommigt. Röda vinbär, hallon, smultron och persika samsas om fruktigheten och så finns det ett drag som ger det en distinkt personlig karaktär, den dammiga sommargrusvägen. Elegant är bara förnamnet. Smaken handlar om transparent rödbärig frukt, persika och melon, renhet, syra med precision och en intensitet som en vanlig rosé inte är i närheten av. Ändå är det finess rakt igenom och en stark längtan till nästa klunk. Med andra ord, en rosé som du minns länge.

91 LGP

Vinet gör sig såklart lysande till caesarsalladen, bouillabaissen eller på egen hand men glöm absolut inte bort vår alldeles egna unika maträttsikon – Toast Skagen till vilken vinet excellerar!

Rosé et OR har artikelnummer 79355 och en flaska (75 cl, 13%) kostar 239 kronor. Vinet beställer du hem till din önskade Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING