Hem Vinvärlden Château Mont-Redon – en bolagsklassiker som visar framfötterna

Château Mont-Redon – en bolagsklassiker som visar framfötterna

av Livets Goda

Text: Niklas Jörgensen Foto: Livets Goda & Producenten

Haussen kring Châteauneuf-du-Pape kom med den uppskrivna 2007-årgången, fick förnyad kraft med 2009 och 2010 för att sedan lugna ner sig något och hamna i ett normaltillstånd igen. Fast då kom den strålande 2015-årgången, följdes upp av en fint sval 2016 och nu är 2017 också hyllad. Kanske det bidragit till att ändå lugna ner jakten efter Châteauneuf-du-Pape för det kommer hela tiden nya köpvärda årgångar.

Den kraftfulla, nästan överdådiga stilen som varmare årgångar likt 2007 och 2009 representerade fick sina följare men också belackare där det främsta argumentet var en söt frukt som inte alltid lirade väl med övriga komponenter och där det kanske blev lite väl baktungt ibland. Den stilen har Mont-Redon aldrig anammat utan har envist fortsatt att, som en del andra klassiska hus, enkom producera ett rött vin från Châteauneuf-du-Pape och inga supercuvéer. Aldrig maffigt utan Mont-Redon har mer förlitat sig på finess och en slankare skrud som med några år i flaska fått en närmast burgundisk touch.

Men under 1990-talet så skruvades det aningen på receptet och de större gamla faten ersattes av barrique där en mindre andel var nya. Även grenache gavs reducerat inflytande och istället blev det aningen mer av mourvèdre och syrah samt några få procent av de mindre kända druvorna såsom vaccarése, en syrastinn sort som hör till de 13 tillåtna i Châteauneuf-du-Pape blenden.

Pierre Fabre (bilden till vänster) har varit en del av den dagliga driften i ett antal år redan men 2017 tog han över driften av Mont-Redon och är nu såväl vinmakare som VD.

Och han började direkt att skruva på husets instegsviner, ändrade bland annat på deras vita Côtes-du-Rhone som gavs en betydligt större proportion av den aromatiska viognier. Ett vågat val med tanke på att druvan har en naturligt låg syra och är allmänt svårodlad inte bara utanför sitt kärnområde Condrieu. Men beviset finns, som det så snyggt heter, alltid i glaset och den 2017 som Pierre har med sig är en utmärkt introduktion till vita Rhôneviner, en stil som är alltför bortglömd inte bara i Sverige.

Château Mont-Redon har varit i familjerna Abeille och Fabres ägor sedan början av 1920-talet då Henri Plantin ärvde drygt två hektar mark. Samtidigt som han restaurerade vingården köpte Henri grannmark som mest bestod av skog. En billig affär då denna beskattades hårt i förhållande till den lilla vinst den genererade. Men draget var smart för marken blev en del av appellationen Châteauneuf-du-Pape som kom till 1935 och plötsligt ägde Mont-Redon betydande andelar i distriktet. Idag uppgår ytan till 186 hektar men allt är inte vinodlingar utan dessa utgör 100 hektar. Marken i Châteauneuf-du-Pape kompletteras av en egendom i Côtes-du-Rhône samt en i Lirac som Abeille och Fabre köpte för drygt tjugo år sedan.

Pierre Fabres första årgång som helt ansvarig för Mont-Redon var 2017, ett år som precis som i många andra regioner i Frankrike gav en liten skörd. Men då haglet duggade tätt på annat håll eller frosten gjorde sitt i samband med knoppningen så var det snarare en ojämn och knaper fruktsättning, något som ofta är relaterat tilluteblivna kolhydrater som rankan håller tillbaka i samband med klasarnas förstadium. Men det som kunde skördas var av hög kvalitet och skörden av de gröna druvorna påbörjade Pierre redan den 16 augusti, dels för att mognaden var där dels för att bibehålla nödvändig syra. Med det var han först i distriktet att påbörja skördearbetet. Dessutom var 2017 en årgång som gav honom möjligheten till samjäsning av druvsorter då många mognat samtidigt. I år där druvorna har hög koncentration kan en sådan jästeknik främja komplexiteten i vinerna som annars riskerar bli mer bombastiska.

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

Nedan finner du ett urval viner från Château Mont-Redon samt en Marc som provats av redaktionen

Vitt

87 LGP, Mont-Redon, Côtes du Rhône Réserve Blanc (artikel 2813, 110 kr)
En riktigt lyckad vit Côtes du Rhône och mycket får nog tillskrivas Pierre beslut att höja andelen viognier i vinet till 55 procent. För den som fallit för druvan så är det här en synnerligen trevlig bekantskap där flera av sortens markörer bockas av. Öppnar upp aromatiskt men på ett återhållsamt vis innan persikorna och honungsmelonen dyker upp. Örter och ett stänk pigg citrus kompletterar. I gommen ett mer kryddigt anslag, försiktiga tropiska inslag, melon och ren, skärpt frukt. Seriöst vitt onekligen som dessutom finns på flera bolag runtom i landet.

 

92 LGP, 2017 Château Mont-Redon, Châteauneuf-du-Pape Blanc (artikel 71325 BS, 269 kr)
En riktigt vass buteljering av ett vin som får alltför lite uppmärksamhet, den vita chattenöffen. Här lägger Pierre tonvikten på grenache blanc som får sällskap av clairette, roussanne, picpoul och bourbolenc. Vinet ser aldrig insidan av ett fat.

Här är det ungdomlig charm och bra tryck redan från första sniffen där intrycker spänner över allt från blommig örtighet, modellera från barndomen, persika, omogna mandlar och en hint av lakrits. Om det flörtas friskt i näsan så blir det aningen stramare i gommen men det är ändå läckert följsam stenfrukt och delikat örtighet och aningen rökig stenkross som tar täten. Intensivt, frisk uppiggande syra och ett långt, rent och uttrycksfullt avslut. Har kapaciteten för flera års lagring men för den som föredrar frukt framför sydrhônsk markerad mineralitet, ja han/hon dricker inom ett år eller två.

Rött

88 LGP, 2016 Mont-Redon, Côtes du Rhône Réserve Rouge (artikel 5461, 115 kr)
Det finns en hel del oinspirerad Côtes du Rhône på bolagshyllorna men denna hör tack och lov inte till den skaran. För det märks omgående i vinet, visserligen hjälpt av en strålande årgång, att man lägger ner lite själ i arbetet med sitt ”husvin”. Stilen är initialt flörtig med sina toner av skogshallon, saltlakrits och färska örtighet men utvecklingen i glaset skvallrar om att något år på flaska ger den här mer stringens. Viol, kryddighet och körsbär kompletterar doftintrycken. Smaken är lättsam men inte utan djup, frukten generös och solmogen på ett återhållsamt vis och tanninerna smeker medhårs men är där. Avslutar rent, kryddigt och vi bockar av en hel del önskvärda Côtes du Rhône-markörer i vinet.

90 LGP, Château Mont-Redon, Lirac (artikel 74814 BS, 159 kr)
Från Mont-Redons ägor i Lirac kommer detta silkiga och personliga vin från den på pappret besvärliga 2014-årgången. Men för Pierre var det framförallt tufft på grund av den halverade potentiella skörden där man var nere på 80,000 flaskor istället för det dubbla. Lirac-vinet lagras i en tredjedel barrique där en mindre andel är nya, resten ser blott stål.

Ett vin som överraskar positivt med en skönt begynnande mogen bouquet där vi noterar kompost, läder hallonlakrits, pepprighet och ett stänk tobak och örtstjälkighet. Smaken är silkig och smeksam, ganska finessrik och det finns även en viss intensitet i mittpaletten. Tanninerna är följsamma, kryddigheten ursprungstypisk även om de får en viss skjuts av faten och avslutet rundar av det hela med såväl stramhet och finess. Ganska perfekt nu och det närmaste året. 

92 LGP, 2013 Château Mont-Redon, Châteauneuf-du-Pape (artikel 2811, 269 kr, halvflaska, 140 kr )
Det är befriande att prova Châteauneuf-du-Pape som denna där finessen står i centrum framför urkraft och sötklistrig frukt. 2013 var ett svalare år som resulterade i en extra lång växtsäsong och man förlorade tidigt en hel del av grenache-druvorna. Och det märks för här tillåts även syrah prata lite högre samtidigt som mourvèdres barskhet blir tydligare. Inleder lätt funky men det luftas sakta bort även om det finns en ton av läder och tobak med hela tiden. Stjälkig örtighet, rökig stenkross, hallon och körsbär finner här en fin symbios med ytterst diskreta fat i bakgrunden. Smaken berättar mer historien om druvornas ursprung framför kraft och det finns en syrlig körsbärsfräschör, silkiga men ändå markerade tanniner och ett läcker tobaksanslag. Finess, positiv grönhet och ett stramt avslut. Det lär bli andra bullar när 2015 lanseras så passa på att köpa ett par av 2013, särskilt om du har en Bourgogne-fäbless…

91 LGP, 2011 Château Mont-Redon, Châteauneuf-du-Pape (inte tillgänglig)
Vinet är charmigt i doftavstampet med sina toner av mörk, murrigt deffad frukt och baconhintade animaliska vindar där örter, vitpeppar och lagerblad ger en bra rund krydda. Den murriga mörkfrukten känns även bra och fräsch i gom där vinbär, björnbär, plommon och körsbär sätter sig fint tillsammans med den adderande kryddsnärten, sältan och lakritsen. Dessutom kikar diskreta inslag av jordgubbar och vildhallon fram. Hela vinet känns överlag harmoniskt i sitt runda, tillgängliga ”motstånd”. Finns heller ingen mening att låta det vila mer i källaren även om vinet har potential för ytterligare ett par år.

91 LGP, 2006 Château Mont-Redon, Châteauneuf-du-Pape (artikel 90416, 349 kr)
Pierre har checkat in en flaska av 2006:an när han lämnar Marseille på morgonen och dyker upp här på eftermiddagen. Det finns fortfarande ett fåtal kvar på Systembolaget av detta vin som släpptes tillfälligt tidigare i höstas. Så med visst förbehåll för en omskakad resenär provar vi nollsexan.

Här finns det onekligen mognad men samtidigt är det vitalt. Toner av svamp, tobak och tryffel tar täten innan vinet öppnar upp och lagerblad, pepparkryddighet samt lavendel även kikar fram. Med ytterligare luft så ökar komplexiteten och olivspad samt animaliska nyanser kompletterar en fint mogen bouquet. I gommen är det silkigt och smeksamt men fortfarande med bett i frukt och tanniner. Läder, tobak, och röd transparent bärighet möts i ett syrligt fint anslag och vinet sitter ihop väldigt fint i avslutet. Pierre menar det finns flera års utveckling kvar men vi föredrar nog att korka upp idag, för samspelet mellan mognad och den frukt som fortfarande finns. Gott är det onekligen.

Sprit

89 LGP, Vieux Marc de Châteauneuf-du-Pape (artikelnummer 170, 379 kr)
Ungdomligt rå näsa med fina äppeltoner, lättsam edge, balanserad vaniljsötma, vitpepparkrydda och mandelmassa. En fräsch marc med skönt bett och sälta. En god och bra instegsmarc i lagomlandet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING