Hem NyheterVinnyhet Chateau Musar 2016 är här

Chateau Musar 2016 är här

av Livets Goda

Med två problematiska skördeår i bagaget (2014 och 2015) var förväntningarna på året 2016 relativt låga. Men 2016 skulle visa sig bli något helt annat och ingjuta nytt hopp hos vinmakarteamet. Efter nästintill perfekta väderförhållanden och en skörd med mycket hög kvalitet på druvorna har Chateau Musar själva höga förväntningar på utvecklingen av denna årgång många decennier framöver.

Förväntningarna var relativt låga hos Chateau Musar efter det ogynnsamma vädret som präglat 2015 men vädret i december 2015 och januari 2016 bjöd på mycket nederbörd vilket försåg den torra jorden med välbehövlig fukt och näring. Under februari och mars fortsatte det blöta vädret. Värmen började smyga sig på i april och den genomsnittliga nattemperaturen på fem grader snarare än minus fem året innan. En påfyllnad av nederbörd i maj gav vinstockarna en skjuts i tillväxten och här började även Chateau Musars förväntningar på årgången att vända. En solig juni med låg luftighet och ett juli med medeltemperatur på 34 grader gjorde att skörden mognade tidigt, till och med tidigare än något tidigare år. Först ut att skördas var Cabernet sauvignon den 16 augusti följt av cinsault 2 september och carignan 7 september.

Årgång 2016 består av lika delar Cabernet sauvignon, cinsault och carignan där varje druva har fermenterats för sig med naturlig jäst. Sedan lagrades vinerna i 12 månader på franska ekfat innan den slutliga blenden skapades i februari 2019 och buteljering skedde ett par månader senare, i juli och augusti.

Skörden 2016 visar utan tvekan att den globala uppvärmningen ger högre årliga temperaturer samtidigt som flera år med låg nederbörd resulterat i torrare jordar. Det är uppenbart att dessa faktorer påverkar duvornas mognad såväl som vinframställningsprocessen, men för 2016 gav den välbehövda nederbörden och det varma klimatet nästan perfekta väderförhållanden för druvorna och Chateau Musar har höga förväntningar på utvecklingen av denna årgång många decennier framöver.

Chateau Musar 2016 finns nu i 750 ml flaska på Systembolaget, magnumflaskan förväntas byta årgång i mitten på juli och i höst kommer även halvflaskan att byta årgång.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING