Hem Vinvärlden Château Sainte-Croix Charmeur – en ytterst kvalitativ & seriös provencalsk rosé

Château Sainte-Croix Charmeur – en ytterst kvalitativ & seriös provencalsk rosé

av Livets Goda

I dagens tillfälliga lansering på Systembolaget finner vi Château Sainte-Croix flaggskeppsvin – Charmeur. En ytterst kvalitativ och seriös provencalsk rosé med mer tyngd och substans och som gärna får följa med in i stugvärmen även efter sommarens sorti.  

Château Sainte-Croix ägs av familjen Pélépol och det är idag den fjärde generationen som förvaltar och utvecklar arvet. De första stegen mot vinproduktion togs redan 1924 när fem hektar vinmark inköptes och några år senare byggdes det första vineriet. Idag är egendomen 50 hektar stor och rymmer även restaurang och övernattning.

Toppvinet Charmeur har plockat åt sig en hel del goda omdömen under åren och när vi nu har vinet i våra glas så är det lätt att förstå varför.

Livets Godas intryck av 2021 Château Sainte-Croix Charmeur från Provence

Charmeur, toppvinet från Sainte-Croix, är en blend mellan grenache, cinsault och syrah. Doften är ungdomligt expressiv, laddad med rödbäriga nyanser såsom hallon och smultron, vitt persikakött, ett stänk vattenmelon och rosenblad. Smaken har mer substans och tyngd än man förväntar sig av en provencalsk rosé men det är likväl så där charmigt dansant i gommen som bara bättre rosé kan vara. Det rödbäriga anslaget dyker upp även här men till den inbjudande och generösa doften adderas en skalstramhet från blodcitrus. Avslutet är torrt, aptitretande och avslutar med en fästande syra som skvallrar om hög kalkstenshalt i jordmånen.

88 p

Château Sainte-Croix Charmeur har säljstart idag, den 13 maj i Systembolagets tillfälliga sortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) finns i mer än 150 butiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 93909 och kostar 149 kronor.

Till rosévinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING