Hem Vinvärlden Château Thivin – klassisk Beaujolais i toppform

Château Thivin – klassisk Beaujolais i toppform

av Livets Goda

Thivin, namnet härrör från en tidigare ägare vid namn Thivind och som köpte egendomen efter den franska revolutionen. Då en liten egendom men under Geoffray så utökades arealen och familjen var även med att etablera Côte de Brouilly-appellationen.

Egendomen sköts med hållbarhet och framtid som ledord. Man odlar gräs och blommor mellan raderna för att hålla igång biodiversiteten, besprutar inte och så plöjer man ofta jorden mellan raderna för att aktivera näring och vatten. Och det är ingen lätt uppgift i Côte de Brouilly där sluttningarna i vissa lägen är uppåt 50 procent!

2016 i Beaujolais är inte olikt flera andra regioner i norra Europa. En tidig vår följdes av kalla och fuktiga månader vilket medförde mycket arbete i vinmarkerna. Men värmen kom och september var den varmaste på fem decennier i regionen. Årgången är mer klassisk i sin stil, har inte värmen och djupet som 2015 där många viner har en rikedom som är närmast atypisk för Beaujolais. 2016 lär lagras fint mycket tack vare vinernas distinkta syra.

Thivin lagrar sina viner nästan uteslutande i större gamla ekliggare, vissa närmre seklet i ålder. Endast ett toppvin ser barrique.

3 x 2016 Château Thivin

2016 Reverdon, Brouilly
Om Côte de Brouilly handlar om branta sluttningar så är Brouilly desto mer plattland. Men familjen Geoffrays ägor ligger faktiskt på en sluttning även här så det är en Brouilly med mer struktur även om stilen är lättare och mer omedelbar jämfört med de två andra. Här bjuds det på finstämda toner av skogshallon, mörka körsbär, örter och violpastill i en harmonisk och relativt tät bouquet. Smaken är klingande ren med pigga bärinslag, dansant syra, blommiga undertoner och en försiktigt rökig touch. Bra täthet vilket säkert kan förklaras av att producenten överlag har tillgång till en stor andel gamla rankor. Urläcker redan idag och känslan är också att Reverdon är byggt för tidig konsumtion även om det lär hålla och utvecklas några år. 90 LGP

2016 Les Griottes de Brulhié, Côte de Brouilly
Från en enskild parcell med gamla rankor, detta är en vacker Côte de Brouilly som delar vissa likheter med Clos Bertrand men där djupet kanske är något större och syran mer exakt. Elegant, blommig och med komplexa bärnyanser, stenrökighet, blyertspenna och härlig harmoni. Ytterst balanserad smak med djup i frukten, finess i massor och fint tryck i tanninerna. Det här vill man följa på resan mot än mer komplexitet! 93 LGP

2016 Clos Bertrand, Côte de Brouilly
Fint som snus det här med krutrökiga inslag i doften, viol som ackompanjerar, mörka körsbär, färska hallon, blyertspenna och diskreta örtiga inslag. Vädigt tilltalande, väldigt…klassiskt. Smaken är tät, finstämd med stringens och precis syra som ger bygget en ryggrad som heter duga. Frukten är generös men ändå sval och stram, tanninerna mogna och smeksamma och avslutet är skönt kvardröjande. Gott nu, gott om tio år! 93 LGP

Vinerna säljs som en sexpack under namnet Pompette No 18 (artikel 71611) och kostar 1 482 kronor. I ådan ingår två flaskor av respektive vin.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING