Hem Vinvärlden Châteauneuf-du-Pape 2020 – imponerande från Xavier Vignon

Châteauneuf-du-Pape 2020 – imponerande från Xavier Vignon

av Livets Goda

Châteauneuf-du-Pape är en riktig favorit bland svenska vinälskare och att kunna hitta Xavier Vignons ekologiska tolkning av detta vin på hyllan är en glädje. Ett vin med karaktär och tillförlitlighet som dessutom inte slår hål på plånboken – allt under trehundralappen! Sätt guldkant på tillvaron med denna prisvärda skatt.

Xavier Vignon, född och uppvuxen i Loiredalen, har sedan lång tid tillbaka satt sin prägel på vinproduktionen i Rhônedalen. Han är en passionerad vinmakare som aldrig slår sig till ro utan ständigt strävar efter nya innovationer för att lyfta sina viner till nya höjder.

Ett exempel på hans dedikation är att sedan årgång 2017 är hans Châteauneuf-du-Pape, stoltserande med ekologisk certifiering, en imponerande prestation med tanke på att han samarbetar med olika odlare och vingårdar för vinets slutgiltiga blandning. Att navigera mellan olika terroir och skapa en komplex slutprodukt är en konst som Xavier Vignon behärskar, och han agerar skicklig dirigent för vindruvornas symfoni.

I Xaviers Châteauneuf-du-Pape dominerar grenache-druvan, med uppbackning av mourvèdre och syrah. Andelen äldre rankor är betydande i vinet, flera överstigande 90 år, och just lågavkastande rankor med ålder är något Xavier Vignon värdesätter högt.

Livets Goda om Xavier Vignons 2020 Châteauneuf-du-Pape

Efter ett varmare år som 2019 visar efterföljande 2020 upp ett helt annat uttryck. En mer utdragen växtsäsong utan de långa ihållande värmeperioderna har resulterat i en aromatisk och blomörtigt grenachedominerad profil med oerhört fin spänst i frukten och en transparens som skiner starkt i såväl doft som smak. Torkad lavendel, garrigue, viol, bröstkarameller och röda bärtoner med körsbär och hallon noteras i doftspektrumet medan smaken visar upp en skärpt rödbärig frukt med lakritstoner, örter och undervegetation i frisk stil med fin druvmognad, silkiga tanniner trots ett större inslag av mourvèdre och röd citrus i det långa avslutet.

92p

*Mycket stark rekommendation

Årgång 2020 av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape finner du på hyllorna i Systembolagsbutikerna, men kan naturligtvis beställas till valfri butik. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 6267 och kostar 285 kronor. Vinet finns i drygt 230 butiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad.

RELATERAD LÄSNING