Hem Vinvärlden Châteauneuf-du-Pape av sällan skådat slag – OBS Inställd

Châteauneuf-du-Pape av sällan skådat slag – OBS Inställd

av Livets Goda

OBS: provning är inställd

Välkommen till en världsunik provning med fokus på Châteauneuf-du-Pape från Rotem & Mounir Saouma. För att belysa storheten i parets viner kommer importören WineWorld att presentera en obruten vertikal om 9 årgångar av deras Châteauneuf-du-Pape Arioso, från 2018 ner till 2010. Som om det inte vore nog kommer man även att prova ett par av deras vita viner från årgång 2016, samt de oerhört sällsynta Amphorae Pignan och Le Petit Livre d’Anna Magdalena Bach, WineWorld veterligen för första gången någonsin i Sverige.

 

” If its ordinary you´re looking for- this is the wrong address”

Dessa självsäkra ord kommer från Mounir Saouma, en av Frankrikes i särklass mest omtalade och kontroversiella vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne.

Mounir Saoma och hustrun Rotem Brakim

Med start 1999 började Mounir tillsammans med hustrun Rotem köpa viner från de absolut främsta vingårdslägena runtom i Bourgogne för att sedan uppfostra dem i sin egen källare. Idén var att gå tillbaka i tiden och utforska hur vin måste ha framställts innan ankomsten av den moderna erans mer teknologiska vinproduktion. Med extremt långa lagringstider, naturligt förekommande jäst och minimal mänsklig påverkan har de under drygt 20 år buteljerat viner som bara blir alltmer eftertraktade.

Nästa logiska steg för Mounir och Rotem var att investera i egna vingårdsmarker där de skulle kunna lyfta kvalitet och ursprungstypicitet till nya nivåer. På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. Här har även den mytomspunna egendomen Château Rayas mark och nästgårds ligger regionens juvel, vingården Rayas. Från dessa två adresser finner man några av Rhônedalens, och kanske vinvärldens, i särklass mest eftersökta viner.

Med egen mark och ett eget vineri ville Mounir få en djupare förståelse för hur de lokala druvsorterna uttrycker sin särart och i och med den första årgången 2009 under den egna etiketten Rotem & Monir Souma inleddes en rad experiment i detta syfte. Med stor nyfikenhet men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terracotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens. För att citera den brittiske vinskribenten Andrew Jefford så är det inte sällan det går att hitta en känsla av Côte d’Or i Mounirs Rhôneviner.

“One of the most original thinkers working in French fine wine today.” – Andrew Jefford, Decanter

“The style of wines they produce here is fascinating and unique; very much Châteauneuf viewed through the prism of Burgundy.” – HIC Wine Merchants

“As the price of vineyard land rises in famed appellations such as Châteauneuf-du-Pape, it becomes more difficult for outsiders to gain a foothold. Such appellations risk resting on their laurels – so thank goodness for Rotem and Mounir Saouma. These are among the appellation’s most engaging wines.” – Matt Walls, Decanter

“Winery of the year.” – Wine & Spirits Magazine

“Saouma is doing his thing too. And it’s unlike anything I’ve seen here before.” – Wine Spectator

“Saouma’s wines are not for the uninitiated, but they are beautiful, flowing, sublime, mineral- and fruit-laden expressions of both place and vigneron.” – James Molesworth

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING