Hem Vinvärlden Châteauneuf-du-Pape i fin årgång & med mycket sympatisk prislapp

Châteauneuf-du-Pape i fin årgång & med mycket sympatisk prislapp

av Niklas Jörgensen

Châteauneuf-du-Pape hamnade på mångas radar kring årgångarna 2007, 2009 och 2010. Det var viner som gjorde de vinintresserade mer nyfikna på den klassiska vinregionen och inte minst de hyllningar som omvärlden gav årgångarna lyfte området till en ny nivå. Även om Châteauneuf-du-Pape varit välkänt här hemma längre än det så har boomen varit de senaste drygt tio åren. Med den 2019 så bör det fortsätta och för de som ännu inte gjort sig bekanta med den sydligt belägna Rhôneappellationen så ges chansen nu med en ytterst prissympatisk buteljering.

2019 är en storartad årgång i Châteauneuf-du-Pape och det är en skörd som kombinerar värme med spets i syran, något som gett oss viner som har den där spänsten som är så viktig för en varm region. Inte minst noterar jag det i den nyhet som nu är i mitt glas; 2019 Jean Vidérue Châteauneuf-du-Pape.

Niklas intryck av 2019 Jean Vidérue Châteauneuf-du-Pape

Vi har en grenachedominant i glaset och som backas upp av små doser mourvèdre och syrah. Inga fat har vinet kommit i kontakt med utan det är enkom lagring på betong som gäller vilket ger druvan stort utrymme att uttrycka sin karaktär, läs grenache. Och det gör den verkligen; här bjuds en solvarm men ändå stram kirschig stil med hallon och tranbär samt tydliga örtvindar med lavendel i spetsen, osande stenar, lakrits och bröstkaramellen i klassiska Nickel om du minns den. Rent, snyggt och aldrig alkoholtungt som det annars blivit alltmer i regionen. Smaken visar upp körsbär och hallon som lindats in i lakrits och torkade örter och det är en skärpt röd fruktighet som backas upp av stadiga tanniner, fin torr känsla och pigg syra som ser till att det här vinet landar i segmentet matvänlighet. Avslutar fräscht och rödbärssyrligt och fäster fint i efterspelet.

88 p

Jean Vidérue Châteauneuf-du-Pape i årgång 2019 är den svenska importörens eget brand i samarbete med producenten Cellier des Princes, och vinet återfinns i Systembolagets beställningssortiment. En flaska (750 ml, 15%) kostar 229 kronor och har artikelnummer 53014. Beställ det till din önskade butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING