Hem Vinvärlden I rampljuset med Chefredaktörn: Château Reignac – en efterlängtad comeback

I rampljuset med Chefredaktörn: Château Reignac – en efterlängtad comeback

av Livets Goda

Château Reignac ägs av Yves Vatelot, fransmannen som 1979 uppfann Silkepil och 10 år senare sålde företaget till Gillette. I och med försäljningen av sitt företag iscensatte han sin vision om att äga ett vinslott i Bordeaux och 1990 köpte Yves Château de Reignac i Entre-Deux-Mers och fick förutom slottet 140 hektar vinodlingar vars vinrankor vid den tidpunkten hade genomsnittsålder av 39 år. Michel Rolland togs in som konsult och sedan dess har man stuvat om och stuvat på i vingårdarna och levererat superba Bordeauxviner i en lika superb prisnivå. Vinerna finns ej ännu på Systembolaget men kommer att hamna där inom snar framtid. Till dess gäller privatimport, vilket inte alls är komplicerat och kan göras enkelt via Systembolagets hemsida. I dagsläget ligger fokus på nedanstående viner men låt oss hoppas att det fenomenala merlotvinet Balthus även visar sig åtkomligt framöver. Ett vin jag inte för så länge sedan korkade upp både en 2003 och 2005 av och de satt som smäck.
They are back and they are loud!


Vinerna

Importör i Sverige är Provinum

2015 Château de Reignac
Privatimport / 179 kr
91 Jag rotade fram årgång 2005 och 2010 av detta vin för inte så länge sedan och det var en ren fröjd. Den här årgången är ett strålande vin rakt igenom, allt är balanserat i kraft, välstrukturerat i form och elegant frukt, krydda och mineraler. Cassis jobbar fint med ceder, tobak smyger runt, viss lakrits och viol gör sitt och det är stabilt från start till mål. Känns modernt utan att för en sekund lämna några andra slutavtryck än sina rötter. I årgången 65% merlot, 30% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. Slutlagring 12 månader i barriques.

2011 Grand Vin de Reignac
Privatimport / 359 kr
93 Sög i ensamhet i mig utan att skämmas det minsta, en 2010:a av detta vin strax innan sommaren och det uppträdde ståtligt som tusan. Den här årgången går inte heller av för hackor. Renhet, elegans, ursprung, ja ett klockrent homerun helt enkelt. Snyggt bitande frukt med inslag av cassis, tobak, ceder, tobak och en silkig, elegant tanninstruktur.

2015 Grand Vin de Reignac
Privatimport / 325 kr
93 Ytterst välstrukturerat och fruktdrivet vin med inslag av choklad, kaffe, blyerts, ceder, cassis och plommon liksom viss körsbärssyra. Här finns ren, elegant kraft, mineraldriv a la limestone, djup och lager. Sötman bär en syrlig sträng och tobakshumidoren får fin plats i det föredömligt långa avslutet med fortsatt sugande frukt. Merlot dominerar druvblenden i detta vin med ca 65-75% beroende på årgång, därefter cabernet sauvignon och till sist en mindre del cabernet franc. Upp till 19 månaders slutlagring i franska barriques varav 50 procent nya.

 


image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING