Cheeseburgare med bacon, BBQ-sås och majonnäs

av Livets Goda

Saftiga högrevsburgare med smält ost, krispig bacon och söt-rökig BBQ-sås möter krämig majonnäs, färsk tomat och krispig sallad – en klassiker i lyxigare tappning. Här jobbar vi med kontraster: fett mot syra, krisp mot mjukt, rök mot sötma. Och i glaset? En svensk kraftpjäs från Höga Kusten – High Coast Berg – som kliver in med torkad frukt, karamell, kryddighet och ett varmt, långt avslut.

Recept – serverar 2 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

High Coast Berg, 50%

Nr 82375 (500 ml) 529 kr, 94p
High Coast Berg är en av fyra pelare i destilleriets The Origins serie (vilka är Älv, Berg, Hav, Timmer) och det är ett storspelande, orökigt destillat som fått sin vila mellan ca 7,5-8,5 år på en kombination av PX- och bourbonfat. Precis som vid tidigare djupdykningar av denna whisky så är det en magnifik buteljering med en elegant silkig kraft. Torkad farinsockerkaramelliserad körsbärs frukt stoltserar i pardans med russin, mogna äpplen, mandarin, apelsin och aprikosiga marmeladzest nyanser. Whiskyns sötma är superb i balans med vanilj, lakrits och mörk choklad i linjen och längre in en finstämd, mörk cigarrtobak som rullar snyggt med en finstämd kryddighet. Avslutet brinner länge och väl och det är strålande rakt igenom.

Kombinationen
Whiskyns farinsötma, russin och apelsinzest spelar snyggt med BBQ-såsen och den karamelliserade ytan på köttet. Den fina kryddigheten och draget av mörk choklad möter baconets sälta och osten med ett behagligt motstånd. PX- och bourbonfaten ger både sötma och struktur nog att möta burgarens tyngd.

Berg Single Malt finner man på Systembolaget HÄR