Hem Whisky & Bourbon Chefredaktör Anders Enquist rökiga klappar under granen – Bruichladdich

Chefredaktör Anders Enquist rökiga klappar under granen – Bruichladdich

av Anders Enquist

Julklappsångest? En bra whisky är alltid rätt att ge i present i alla lägen. Här kommer tre Islayrökiga tips från påhittiga Bruichladdich, destilleriet som på 2000-talet jobbat hårt på att inte bara vara innovativa, utan även förbannat duktiga på att plocka fram bra, ung whisky.

Lång historia extremt kort: Bruichladdich byggdes 1881 av bröderna William, John och Robert Harvey på stranden av Loch Indaal, på Rhinns of Islay, den västligaste delen av ön. Efter ett bråk med sina bröder tog William över driften av Bruichladdich fram till hans död 1936.  Åren efter detta bytte destilleriet ägare flera gånger och genomlevde en vinglig och ofokuserad tid fram till 1994 då destilleriet stängdes. 2000 köptes Bruichladdich av en grupp privata investerare ledda av Mark Reynier och sparkade igång verksamheten igen 2001 efter att ha demonterat och återställt destilleriet med den ursprungliga viktorianska inredningen och den bevarade utrustningen. Vidare lyckades man efter köpet knyta till sig Jim McEwan som Master Distiller, sedan rullade det på.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING