Hem Vintips Chefredaktör Enquist fredagstips: Billecart-Salmon Brut Réserve

Chefredaktör Enquist fredagstips: Billecart-Salmon Brut Réserve

av Anders Enquist

Chefredaktör Enquist fredagstips: Brut Réserve utvecklas av en blend från 13 års skörd av pinot noir, chardonnay och meunier. Den stora majoriteten av druvorna skördas i förstklassiga lägen i en radie av 20 km runt Epernay. Urvalet av pinot Noir kommer från Montagne de Reims, meunier från Vallée de la Marne och chardonnaydruvorna har sitt ursprung i Côte des Blancs, Vitryat och Sézannais.

Huset vinifierar i rostfria ståltankar och i 400 liters ekfat som i genomsnitt är över 15 år gamla, samt 26 stora ekfat. Fördelningen är 92% ståltanka och 8% ekfat. Man gör en partiell malolaktisk jäsning, lagring på jästfällning under 30 månader och dosagen uppgår till 3 g/l.

Chefredaktör Enquist fredagstips – Billecart-Salmon Brut Réserve

Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 ml / Nr 7454 / 529 kr / 93
Denna buteljering av Brut Réserve bygger på 38% av årgång 2019 och 62% är reserve vin där äldsta årgången är 2006. Det är en både harmonisk och expressiv champagne. Distinkt syra och ett fylligt mousse sluter upp, tonar nobelt ner och bär med vidare fram champagnens vinösa ådra med en rik och stadigt elegant fruktighet fylld med ungblommig citrus inklusive vissa skal, äpplen, röda bär och stenfrukter. Reservevinet förgyller med silkigt mogna tanniner, brioche och lätt nötiga hintar. Den lilla del fat i vinifieringsprocessen räcker för att ge både djupare kryddighet och lätt rostade toner. En fröjd i sin ungdom, och med god lagringspotential om så är. Det är en delikat champagne helt enkelt.

RELATERAD LÄSNING