Hem Whisky & Bourbon Chefredaktörens sprithörna: Två snygga ”tropiska” lanseringar idag

Chefredaktörens sprithörna: Två snygga ”tropiska” lanseringar idag

av Anders Enquist

I dagens lansering på SB hittar vi en läcker rom med  födelse ort Guyana och en skön whisky från indiska Goa. Detta unga – 1992 – destilleri som inte längre kan negligeras av de mest inbitna skotska whiskyälskarna, dit även jag tillhör, också. Den så ofta vinösa husstilen med de maritima och mörka fruktdragen har en förmåga att krypa in under skinnet på en (dvs mig…). Häng med! 

Paul John Select Cask Oloroso Single Malt  48%
Goa / Indien / Nr 40722 / 798 kr / 94 p
Whiskyn får först 5 år i bourbonfat och sedan 2 år i Oloroso sherryfat, så vi får tolka det som att whiskyn åtminstone är 7 år, någon ålder uppges nämligen inte. Det hela buteljerades 2019 och ingen kylfiltering och inga tillsatta färgämnen så med andra ord; what you see is what you get, vilket inte är så lite det. Paul John Select Cask Oloroso bjuder på en himmelskt fruktig och vinös utstrålning i nosspelet som i gom dras och stramas åt i en smått knäcknötig, kanderad fruktighet och överlag en mörknyanserad smakrikedom. Sötman är transparent och smått förförisk utan att kladda till sig och i avslutets bakvatten ligger det och pyr lite cigarrtobak och tjärapastill med läderkrydda. Ungt så det förslår men vilken fin pondus i denna ungdomlighet. Förbannat läckert och lika förbannat gott!
660 buteljer släpps lösa idag på SB. Bara att trimma lassot och fånga in…

British Guyana 10 YO Rum Nation  56,4%
Guyana / Nr 40306 / 749 kr / 94 p
1002 flaskor av totalt 2715 har landat i Sverige.
Vi har blivit så bortskämda med lagrad rom så att vi idag anser att en lagring på 10 år är lite. Så var det faktiskt inte för si sådär 15-20 år sedan. Då ansågs en 7-åring vara av god ålder, och en 15 år lagrad rom var närapå i demensstadiet. Som vanligt överdriver jag lite men jag tror ni fattar poängen. Här sker lagringen 4 år i bourbonfat i Guyana och sedan efter det 6 år i Oloroso sherryfat i den varmare delen av Europa.

Att hitta poängen i denna rom är inte svårt heller, som inledningsvis går i en traditionell arrakaktig stil. Ni som älskar punsch har där en högtidsstund framför er. Den naturliga sötman rommen besitter är fenomenalt ”utstuderad” men när det börjar strama åt i gom och den stolta alkoholhållningen börjar visa sig och det torra får framträda fångar denna rom in även de mer återhållsamma punchdrickarna, som undertecknad. Älskar den träiga råheten och den smått mineraliskt och maritimt krutiga känslan som kryper fram, men samtidigt är det en human kraft i detta och smakerna liksom sötman biter sig kvar hela vägen bort där i skymningen, så det ”torkar” aldrig ut eller blir molnigt. Det blir nästan som att cirkeln sluter sig, vi avslutar där vi började med punschjämförelsen…

RELATERAD LÄSNING