Chefredaktörens whiskyhörna - Balvenie Stories ”The Sweet Toast of American Oak”

Livets Goda 10 Jul, 2019
Whisky och Bourbon Den 5:e juli lanserades The Sweet Toast of American Oak 12 YO på Systembolaget. En whisky som ingår i en ny serie där destilleriet också lagt fokus på "historien" kontra whiskyn. I sedvanlig ordning sitter chefredaktören bakom, framför och ovan butelj och glas, och ger sin syn på det hela.


Chefredaktör Anders Enquist om The Sweet Toast of American Oak – Aged 12 Years
(Art.nr 40562, 579 kr)
E
n örtig tobakskänsla slår till initiallt till i denna whisky, med en viss ton av aska, intressant inledning således och leder till lite positiva "höjda ögonbryn". I gom är Balvenie-elegansen ofrånkomligt närvarande, där whiskyn även bjuder på en stram knorr där känslan av bränd tobaksaska ligger kvar och pyr(vitsigt värre...). Detta ger denna butelj en lätt annorlunda Balvenie-profil än vi är vana vid, och den uppskattar jag mycket. Sötman är återhållsam men finns där i balanserade toner av kanderat socker, honung och fudge tillsammans med lakrits och aprikos. Låter bökigt? Inte alls, det är en snygg smältdeg. Viss citrus föreligger i fruktlinjen och det långa avslutet ger ett skönt silkig krull i känslan - det vill säga kryddighet. Överlag en något "naknare" whisky med torrt, bra driv, framför allt i smakresans andra hälft. Vi nämnde det här med längden...? 92 poäng

The Sweet Toast of American Oak – Aged 12 Years (700 ml)Balvenie Stories - The Sweet Toast of American Oak finns tillgänglig på Systembolaget med artikelnummer 40562 till priset 579 kr.

 


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet